Bauer po zisku bronzu vyjádřil soustrast rodině mrtvého sáňkaře

Lukáš Bauer na tiskové konferenci v Praze

Lukáš Bauer

18. února 2010 - Whistler - Sám si vychutnával radost ze svého bronzového úspěchu, ale dokázal myslet i na jiné. Českého běžce na lyžích Lukáše Bauera se stejně jako ostatní sportovce na olympiádě ve Vancouveru hluboce dotkla tragická smrt gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho, proto ve vesnici ve Whistleru připojil v modlitebně svůj podpis do Knihy soustrastí.

"Tato tragédie mě celkem dost vzala, protože všichni sportovci vidí olympiádu jako svůj sportovní vrchol, chceme zde bojovat s nejlepšími sportovci daného sportu a vracet se domů s jedinečnými zážitky a vzpomínkami a nikdo si ani náznakem nemyslí, že by se mohlo stát něco takového," napsal Bauer ve svém blogu na webu.

"Viděl jsem kolem sebe, že snad nebyl nikdo, koho by tato tragédie nezasáhla."

V pondělí Bauer vybojoval bronzovou medaili na volné patnáctce a o dva dny později zašel do modlitebny vyjádřit soustrast rodičům zesnulého mladíka. V modlitebně zjistil, že každý svůj podpis doprovodil i textem vyjadřujícím jeho pocity z nešťastné události.

"Tak jsem dlouho přemýšlel, jak formulovat, co bych chtěl napsat. Chvíli mi to trvalo, ale nakonec jsem to myslím zvládl a chvilkovému smutku jsem se nevyhnul," napsal Bauer.

"Je to velmi smutná událost těchto olympijských her a byl bych rád, kdyby si alespoň při závěrečném ceremoniálu na konci olympijských her na Nodara všichni vzpomněli," řekl dvaatřicetiletý Bauer.

Po závodu běžec absolvoval kolotoč rozhovorů, vyhlášení, dopingové kontroly a fotografování. "Až jsem nakonec šel spát o půlnoci," řekl.

Osobně mu blahopřál i premiér Jan Fischer, s kterým krátce pohovořil v olympijské vesnici. "Takže bylo vidět, že šlo o ostře sledovaný závod, a jsem moc rád, že se povedl. Doufám, že přinesl týmu potřebný klid, který může do dalších startů komukoli jenom pomoci."

Tisíce lidí se naposledy rozloučily se sáňkařem Kumaritašvilim

http://i.idnes.cz/10/022/gal/TEN311cd6_ncouver_Olympics_Luger_Dies_OLYAL145.jpg

Vzpomínka na zesnulého gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho

20. února 2010 - Bakurjani - Tisíce lidí se v Bakurjani přišly naposledy rozloučit s gruzínským sáňkařem Nodarem Kumaritašvilim, který se zabil před týdnem těsně před zahájením olympijských her ve Vancouveru.

Smuteční procesí doprovodilo rakev s tělem, zabaleným do národní vlajky, od Kumaritašviliho domu na místní hřbitov, kde byla uložena do země. Mezi truchlícími nechyběl ani prezident země Michail Saakašvili, podobně jako někteří další byl oděn do bílé bundy gruzínské olympijské výpravy.

Pohřbu předcházel tradiční pietní obřad před Kumaritašviliho domem, při kterém zazněly gruzínské písně a motlitby. "Chtěl jsem pro tebe vystrojit svatbu, místo toho máme pohřeb," pronesl podle agentury AP sáňkařův otec David Kumaritašvili před portrétem syna zavěšeným na zdi. Rakev s vystaveným tělem byla obložena křesťanskými ikonami a hořícími svícemi.

Jednadvacetiletý Kumaritašvili zemřel minulý pátek po fatální havárii v tréninku na olympijský závod. V poslední zatáčce ztratil kontrolu nad saněmi a v rychlosti okolo 145 km/h vylétl z dráhy přímo na nechráněný nosník. Přes okamžitou první pomoc záhy svým zraněním podlehl.

O bezpečnosti olympijského ledového koryta ve Whistleru se od té doby bouřlivě diskutuje. Kritici poukazují především na extrémní rychlosti, kterých závodníci dosahují. Série nehod a zranění provázela i tréninkové jízdy bobistů. Za příčinu Kumaritašviliho nehody nicméně označila sáňkařská federace FIL chybu jezdce.

zdroj: ČT24 - ZOH 2010

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg