Sáňkař Möller kousal do medaile a ulomil si zub

Němečtí sáňkaři Felix Loch se zlatou medailí (vpravo) a David Möller se stříbrnou z olympijského závodu z Vancouveru.

Němečtí sáňkaři Felix Loch se zlatou medailí (vpravo) a David Möller se stříbrnou z olympijského závodu z Vancouveru.

18. února 2010 - Whistler - Německého sáňkaře Davida Möllera přišlo tradiční pózování se stříbrnou olympijskou medailí draho. Druhý muž soutěže jednotlivců si na přání fotografů kousl do medaile a souboj s kovem prohrál. S ulomeným zubem tak musel ještě v dějišti her navštívit zubaře.

"Není to nic dramatického a ani to nebolí. Ale protože jsem chtěl mít z téhle olympiády hezké fotky a vzpomínky, nechal jsem si zub raději hned spravit," citoval čtyřnásobného mistra světa Möllera web televize ARD.

Möllerův jediný přemožitel z Whistleru, krajan Felix Loch, sice kousnutí do zlata zvládl, k zubaři ale šel také. Šlo ovšem pouze o preventivní prohlídku - jeden ze sponzorů totiž slíbil všem německým olympijským vítězů roční péči o chrup zdarma.


O atmosféru se při rychlobruslení stará nizozemská dechovka

http://www.knsb.nl/topsport/wp-content/media/1265018596kleintjePils.jpg

http://www.kleintjepils.nl

18. února 2010 - Vancouver - Nejen sportovní výkony dostávají při olympijských závodech v rychlobruslení fanoušky do varu. O atmosféru se v hale v Richmondu stará i jedenáctičlenná nizozemská dechovka.

U fanoušků má kapela úspěch, protože vždycky, když začne hrát, se podle agentury AP roztančí celá sedmitisícová hala. "Doufám, že Kanada získá nějakou medaili. To by teprve byl pořádný rachot," uvedl kapelník Huub Bakker.

Ve Vancouveru si zatím s kolegy zahrál do sytosti, protože závody byly kvůli technickým potížím několikrát přerušeny. "Už nás z toho taky bolí pusa a plíce," dodal.

Kapela Kleintje Pils (Malé pivo) při rychlobruslařských závodech hraje pravidelně...

V roce 1998 ji organizátoři pozvali na olympiádu v Naganu a nizozemští hudebníci pak nechyběli na jediných hrách. "V Holandsku nám proto říkají 'třetí rolba'," řekl Bakker.

V repertoáru má jak tradiční nizozemské písně, tak mezinárodní. Třeba před finále na 1000 m zahráli Kleintje Pils hit California Dreamin nebo oblíbenou fotbalovou píseň Hup, Holland, Hup. "Pro Japonce vždycky hrajeme něco rychlejšího, protože víme, že to mají rádi," uvedl.

Kapelu znají i závodníci, například Shani Davis. "Na hotelu k nám přišel, na krk si pověsil suzafon a žertoval s námi," řekl Bakker.

Hraní na olympiádě však pro členy kapely není jednoduché. Všichni normálně pracují a kvůli cestě do Vancouveru si museli vzít dovolenou. Navíc s nimi nemohly přicestovat ani jejich rodiny. "Nebudeme tady poslední dva dny, protože už by nám nezbyla dovolená," uvedl Bakker.


Na olympiádu vyrazila i Američanka, které je 106 let

http://lh4.ggpht.com/_RTZB6gap__I/SvrxL1oa-TI/AAAAAAADU30/MMLC4w-XLAc/_O7J0034.JPG?imgmax=512

Američanka Florence Boggsová

18. února 2010 - Vancouver - Co dělat ve 106 letech? Třeba poprvé v životě vyrazit na olympiádu! To si řekla Američanka Florence Boggsová, která ve Vancouveru sleduje poprvé v životě přímo v hledištích největší sportovní svátek planety. Ve středu byla na curlingu, plánuje vyrazit také na hokejový zápas a krasobruslení.

I přes svůj pokročilý věk žije Kaliforňanka Boggsová aktivním životem a před třemi lety při plavbě do Antarktidy potkala Jacka Evanse, Kanaďana z Vancouveru. Jakmile Evans zjistil, že Boggsová ještě nezažila atmosféru olympiády, neváhal s pozváním pro ni i její dceru Joannu Oswaldovou.

"Začátkem roku jsem jí řekl, že je jí 106 let a ještě nikdy nebyla na olympiádě, což by v jejím životopisu nevypadalo vůbec dobře," popsal Evans novinářům zrod myšlenky. "Tak jsme koupili nějaké lístky a tady nás máte," dodal.

Oswaldová připustila, že jakmile s maminkou dorazily 10. února do dějiště her, Boggsovou okamžitě pohltila olympijská horečka. "Byli jsme přilepení k televizi. Já a Jack jsme si dali občas oddech, ale ona nikdy. Byla opravdu jak přilepená," uvedla Oswaldová.

Boggsová, jež se narodila v New Yorku 16. listopadu 1903, ohromuje svou zdatností a zdravím. "Nenosí brýle, nepotřebuje brát ani žádné léky, prostě pořád jede dál. A taky hraje velmi dobře bridž," uvedl Evans.

zdroj: ČT24 - ZOH 2010

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg