Poprvé v olympijské historii se prodávají i vstupenky na vyhlašování

http://img.aktualne.centrum.cz/219/98/2199807-vstupenky-olympijske-hry-v-turine.jpg

16. února 2010 - Vancouver - Organizátoři porušili další olympijské tabu. Vůbec poprvé v historii zavedli vstupenky i na vyhlašování vítězů. Vynutil si to především obrovský zájem o dekoraci prvního domácího vítěze Alexandre Bilodeaua, který ovládl nedělní akrobatický sjezd. Kdo bude chtít v 19 hodin místního času přijít, musí si připravit dvacet kanadských dolarů (asi 365 korun).

Bilodeau je vůbec prvním Kanaďanem, který dokázal na domácí půdě vybojovat zlatou medaili. Na předchozích hrách v letech 1976 i 1988 vyšli domácí pokaždé naprázdno. Na náměstí BC Place přišlo už při zahájení her 55 tisíc diváků.

Protihodnotou za narychlo zavedené vstupné má být unikátní zážitek, který se bude vymykat dosavadním zvyklostem. "Použijeme nejlepší dostupnou audiovizuální techniku, kterou máme připravenou už od slavnostního zahájení," uvedla mluvčí organizačního výboru Renee Smithová-Valadeová.

Ve Vancouveru se představí rekordní počet sportovců i sportovkyň

16. února 2010 - Vancouver - Her ve Vancouveru se účastní rekordní počet sportovců. Organizátoři oznámili, že do Kanady jich dorazilo 2631, což o více než stovku přebilo dosavadní rekord předešlé zimní olympiády v Turíně. Navíc je mezi účastníky her i největší procento žen v historii - 40,5.

Počet účastníků zimních her neustále stoupá a pro ženy to platí dvojnásob. V Chamonix 1924 tvořily jen čtyři procenta účastníků, v Turíně 2006 už 38,28. Od Nagana 1998 mají zastoupení ve všech sportovních odvětvích, vyjma skoků na lyžích a severské kombinace. Pětadvacet z nich neslo ve Vancouveru i vlajku své země při slavnostním zahájení.

Vancouverská olympiáda má i další primáty, třeba v počtu zúčastněných zemí, kterých je 82. Nebo v počtu dopingových kontrol, kterých je naplánováno plných 2000, tedy téměř jedna na každého účastníka.

zdroj: ČT24 - ZOH 2010

****************************************************************************

Více aktualit na ČT24 - speciál ZOH 2010 Vancouver

Více zpráv a zajímavostí ZDE

****************************************************************************

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg