A mám to opět za sebou. Včera jsem po dlouhé době opět šel na transfúzní oddělení do šumperské nemocnice darovat pár ml cenné tekutiny. Bylo to fajn. Chtěl jsem už jít několikrát, ale pokaždé mi to záhadným způsobem nevyšlo - časově nebo mě navštívil nějaký ten bacil....Když jsem se podíval do své legitimace, kdy jsem byl naposled na odběru, tak jsem nestačil zírat. Bylo to v prosinci 2006. Docela dlouhá doba na to, že se může chodit na odběry po 4 měsících.

Od dubna jsem si pořád říkal, že už zajdu na ten odběr a aspoň zjistím co se změnilo. Neustále mi to jakoby někdo dělal na schvál a nechtěl abych chodil na odběr. Minulí týden už to bylo nadějné ale zase nic. Najednou z čista jasna, mi přišlou SMSkou pozvání na transfúzku. Jaké bylo mé potěšení, když jsem si SMS přečetl :) Bylo totiž zajímavé, že mi za více jak rok žádná pozvánka nepřišla - SMS nebo dopis ale jakmile jsem se více snažil na odběr jít tak to prostě přišlo.

Včera byl den D neboli darovací :) Na odběru jsem byl po 7x. Tento odběr byl docela zvláštní, např. v tom, že to trvalo poprvé strašně moc dlouho. Přišel jsem kolem 8:00 hod a dotazník se vstupní prohlídkou jsem měl do 9:00 hod za sebou. Na odběr jsem šel až 11:40 hod. Bylo tam spousta lidí a nejvíce byla oblíbená pravá ruka :) Kdybych měl odběr z levé ruky, tak bych tam nebyl tak dlouho...kdo ví?

U samotného odběru to taky bylo zajímavé. Sestře se podařilo trefit tam kam měla ale žíla asi nevydržela tlak a praskla. Tím pádem krev netekla jak měla - tekla pomalu a já mačkal houbu o sto šest. Normaláně mi to teče rychle ale tentokrát to šlo šnečím tempem. Sestra to už chtěla vzdát ale nakonec to minimum ze mě dostala - 400 ml :)

Odběr kromě pomalé krve proběhl bez problémů, nezbělal jsme ani mi nebylo nevolno. Možná to bude tím, že si tělo zvyklo za tu dobu co chodím na odběry :)

Po doběru jsem dostal svačinu, kvůli vitamínům a aby tělo nabralo sílu kterou ztratilo. Z oddělení jsem odcházel jako poslední, bylo kolem  před čtvrt na jednu.

Byl jsem rád, že už to mám za sebou a že jsem opět udělal nějaký ten dobrý skutek. Snad někomu ta má trocha cenné tekutiny pomůže.

Zaregistroval jsem pár nových věcí, od té doby co jsem byl naposled na odběru. Změnil se trošku formulář dárce, zavedl se pořadník, podle toho jak kdo příjde a nebyl v tom chaoz a při odběru vám sympatické sestry dají dotazník - samovylučovací papír, na kterém stojí, že pokud během čakání na odběr někoho napadlo, že zapomněl či si vzpomněl napsat do dotazníku, že by mohla být jeho krev nějakým způsobem závadná, tak pod obrázkem značky s vykřičníkem zakřížkuje okenko, že je závadná a pokud krev závadná není tak zakřížkuje okenko pod smějicím se sluníčkem :) Každý papír má své číslo - já měl 08111026. Kadyby náhodou někdo potřeboval a dostal by krev označeným  stímhle číslem, tak je má :)

8:00 - příchod

9:00 - vyplněný dotazník, změřen tlak, odebrán vzorek a pohovor se slečnou doktorkou ( tzv. povinná prohlídka, po které s edárce dozví jestli může jít na odběr či nikoli)

9:00 - 11:35 - čekání, než si vás zavolají :) 

11:40 - 11:55 - samotný odběr (většinou trvá max. 15 min - většinou bývá ale 10 min) 

11:55 - 12:10 - papání a odchod

Každý dárce po odběru dostává menší svačinu. Je to tác na kterém najdeme:

2x rohlíky, šunkový nakrájený salám s hořticí, kávu )podle toho jestli chcete nebo ne - rozpustná nebo normal), minerálku, kompot (dostal jsem mandarinky, jablko, fruiko, studentská pečeť 70g, vitamíny - vitamín. nápoj instant, bonbony Confit energy a multivitamín (pastilky pro dárce)