Pamatuje ještě někdo z vás HRY BEZ HRANIC? Měl jsem tento soutěžní pořad moc rád a sledoval jsem každičký díl. Pokud by měl někdo zájem diskutovat o hrách bez hranic, tak tu najde diskuzi.

Historie Her bez hranic

První myšlenka sjednotit země Evropy zábavnou formou přišla od francouzského prezidenta Charlese de Gaulla - proto je název Her psán ve francouzštině jako JSF (Jeux Sans Frontières), v hrubém překladu do češtiny Hry bez hranic. Myšlenka Her bez hranic jako bláznivých soutěží mezi státy Evropy se velmi líbila francouzské televizi. Ta dala podnět k tomu ,aby se JSF začaly pořádat. A tak byl roku 1965 odstartován první díl Her bez hranic. Tohoto ročníku se účastnily čtyři země: Belgie, Francie, Německo a Švýcarsko. Později se přidala celá Evropa.

Zanedlouho pořádaní a organizaci Her přebrala Unie evropského vysílání EBU. Hry byly natolik populární ,že je i vysílaly země, které se jich neúčastnily. Sledovanost tohoto pořadu dosahovala obrovských čísel - sledovalo je více jak 110 000 000 diváků. V roce 1983 se ovšem tato populární show přerušila ,protože Hry bez hranic jsou opravdu velmi nákladný projekt. Například řecká televize vydávala ročně na Hry bez hranic částku 100 miliónu řeckých drachem ,což v přepočtu činilo zhruba 10 miliónů Kč. Ale hlasy diváku byly velmi silné ,a tak se v roce 1989 opět začaly Hry pořádat.

V některých ročnících se pořádaly i zimní vydání Her bez hranic. Toho se účastnily země, které měly možnost je i pořádat. Například Itálie, Česko, Francie nebo Švýcarsko. Dokonce se uspořádalo i jedno vánoční vydání v roce 1994 - zde nikdo neprohrál, všichni byli vítězové. Myšlenka Her bez hranic je opravdu unikátní a ve světě nemá obdoby - je to projekt, který nelze nahradit.

JSF a Česká republika (Československo)

Československo se her poprvé účastnilo v zimě 1991/1992. A byl to opravdu slibný start: Finále těchto her se konalo v Praze a my jsme byli první. Následovala letní sezóna roku 1992. Do finále her, které se konalo na Azorských ostrovech, se dostalo město Třebíč. Do poloviny soutěže jsme byli na posledních místech, ale naši reprezentanti nakonec skončili první. Další rok 1993 byl už jen letní - ve finále za nás nastoupilo město Šumperk, které skončilo na druhém místě.

V roce 1994 už potřetí dokazujeme že jsme hravý a soutěživý národ. Opět vítězíme v reprezentaci města České Třebové. O rok později jsme byli velmi hrdí na tým z Brna - zase jsme první! Popularita her u nás byla opravdu veliká, ale cena her byla moc vysoká a tak se Česká televize rozhodla, že se jich již nebude účastnit.

 

Úvodní znělka

 

Zúčastněné země a barvy týmu

  • Švýcarsko - růžová, bílá s červenými puntíky

Pořadí zemí

- Německo 6 vítězství

- Portugalsko 5 vítězství

- Spojené království (Wales) 4 vítězství

- Itálie 4 vítězství

- Česká republika (Československo) 3 vítězství
- Francie 3 vítězství

- Maďarsko 3 vítězství

- Belgie 2 vítězství

- Švýcarsko 2 vítězství

- Španělsko 1 vítězství

- Malta bez vítězství

- Řecko bez vítězství

- Nizozemsko bez vítězství

- San Marino bez vítězství

- Slovinsko bez vítězství

- Tunisko bez vítězství

- Jugoslávie bez vítězství

Odkazy
  • JSFnetFrance - stránky věnující se Hrám bez hranic (ve francouzštině)
  • iDnes.cz - Vrací se soutěž Hry bez hranic. Ale bez Čechů . . .