Vlajka pro Tibet - Den práv Tibetu - 10. března
 
Dne 10. března 1959 bylo ve Lhase, hlavním městě Tibetu, násilně potlačeno povstání proti čínské okupaci, po kterém zůstalo 80 000 mrtvých Tibeťanů.

V reakci na toto smutné výročí vznikla v západní Evropě v polovině devadesátých let dnes již celosvětová akce „Vlajka pro Tibet“, ke které se Česká Republika pravidelně připojuje od roku 1996. Alespoň symbolicky tak vyjadřuje svou podporu občanům Tibetu.

Dohoda z roku 1951, která Tibetu přiznávala autonomii v plném rozsahu tohoto slova, nebyla ze strany komunistického vedení Číny nikdy dodržena, a tak nenásilný boj za přežití a zachování národní identity pokračuje z velké části právě díky podpoře mezinárodního společenství.

V Tibetu jsou ze strany čínských úřadů již desítky let porušována základní lidská práva a opakovaně uplatňovány metody násilného potlačování svobody a jakékoliv snahy o národní svébytnost. Dokladem útisku je například smrt 28-letého mnicha z kláštera Däpung, který zemřel v říjnu 2005 v průběhu rozsáhlé vlastenecké převýchovné kampaně, při níž otevřeně kritizoval protitibetskou politiku ČLR, desítky politických vězňů mučených v čínských věznicích nebo několikaleté zadržování pančhenlamy, druhého nejvyššího duchovního představitele Tibetu. Neméně závažná je také všudypřítomná politická, náboženská, kulturní a rasová diskriminace Tibeťanů v jejich vlastní zemi.

Vysvětlení symboliky tibetské národní vlajky

vlajka TibetuVe středu vlajky se nachází bílá zasněžená hora, která symbolizuje Tibet, často nazývaný země obklopená zasněženými horami. Přes tmavě modré nebe nad bílou horou se rozprostírá šest červených pásů, které zastupují šest původních kmenů (rodů, národů), jež žily na území dnešního Tibetu a jsou považovány za předky Tibeťanů. Jsou to kmeny (rody, národy) Se, Mu, Dong, Tong, Du a Ra. Kombinace šesti červených pásů kmenů (rodů, národů) a šesti tmavě modrých pásů nebe symbolizuje nepřetržitou ochranu duchovních nauk a světského života černými a červenými buddhistickými ochránci. Na vrcholku hory je slunce se zářivými paprsky svítícími do všech směrů, které symbolizuje radost ze svobody, duchovní a materiální štěstí a blahobyt všech bytostí žijících v Tibetu. Vpředu na svahu hory stojí pár sněžných lvů s plápolající hřívou, kteří představují sjednocení duchovního a světského života. Krásný a zářící tříbarevný drahokam, který drží sněžní lvi, představuje tři buddhistické klenoty - Buddhu, Dharmu a Sanghu. Červenomodrý drahokam ležící u nohou lvů představuje správné etické chování, které je založeno na deseti buddhistických ctnostech a šestnácti způsobech lidského chování. Žlutý lem na obvodu vlajky představuje čisté zlato jako symbol Buddhova učení zářící do všech světových stran a všech dob.

Seznam měst, které v roce 2008 v rámci kampaně Vlajka pro Tibet vyvěsí 10. března tibetskou vlajku.

Zajímavé odkazy týkající se Tibetu:
 
- Dny Tibetu - seznam akcí po celé ČR
 
- Program Festivalu Pro Tibet 2008 
 
- M.O.S.T. - Malé Občanské Sdružení Tolerance
 
- Lungta 
 
- Tibinfo - Informační systém Tibetu 
 
- Strana zelených a den pro Tibet 
 
- ECONNECT 
 
Připojte se i vy ke Dnům Tibetu a navštivte nějakou z nabízených akcí na odkazech. Dejte vědět svému okolí o Dnech pro Tibet a vysvětlete proč to je a co to znamená. Nebojte se šířit informace...