1. března 2010 - Vancouver - Jedna zářivá hvězda, dvě velké a nespočet hvězdiček v trikolóře se zatřpytilo na olympiádě. Jednadvacáté zimní hry si z českého pohledu podmanila rychlobruslařka Martina Sáblíková, které sekundovali běžec Lukáš Bauer a slalomářka Šárka Záhrobská. Všichni dohromady - s Bauerem ještě členové štafety - se podíleli na zisku šesti medailí.

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková

"Jsou to velice úspěšné hry, šest medailí je potřeba označit za vynikající výsledek," zhodnotil dosaženou bilanci krátce před koncem her předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. "Budou zapsané jako dobré hry, ač začaly nešťastně tragickou událostí a nepřálo počasí."

Českou medailovou bilanci otevřela zlatem Sáblíková na trojce, sbírku doplnila mírně nečekaným bronzem na 1500 metrů a uzavřela sice očekávaným, ale velice vydřeným triumfem na závěrečné pětce. Jako první český sportovec tak získala na zimních hrách tři cenné kovy.

"Je to malý zázrak. Je to především individuální úspěch její a trenéra. Vydala se ze všech sil, byla ale bezvadně připravená a je to individuální vítězství vůle. Skláním se před tím," řekl Jirásek.

Sáblíkovou napodobil běžec Bauer. Jeho cesta za zlatem se sice nenaplnila, ale dva bronzy jsou parádním počinem. Bronz získal bývalý vítěz Světového poháru na volné patnáctce a nejpřekvapivější bylo třetí místo štafety, o které se spolu s Bauerem zasloužili Martin Jakš, na třetím úseku Jiří Magál a takticky finišující Martin Koukal.

Bronzová mužská štafeta

Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal se radují z bronzových medailí ze štafety na 4x10 kilometrů

Šestou medaili přidala stálice slalomových svahů Záhrobská, trojnásobná medailistka z MS, která získala bronz.

Sečteno, podtrženo: do Kanady zamířila rekordní česká výprava, jež čítala 92 sportovců a měla i největší ambice, které v podstatě naplnila. Reprezentanti mají šest kovů, což je české maximum. Před čtyřmi lety v Turíně měli čtyři medaile. V československé historii "cinklo" v Sarajevu 1984 rovněž šest medailí, tenkrát ale nebyla ani jedna z nich zlatá.

Vedle medailistů se na olympiádě zaskvělo i mnoho dalších českých reprezentantů. Velkým příslibem na rychlobruslařském oválu je Karolína Erbanová, v horách se zaskvěl sjezdař Ondřej Bank, který měl při troše štěstí na dosah stupně vítězů v kombinaci. "Přesto jsem moc spokojen a neudělali jsme tady ostudu," zhodnotil Bank i za své kolegy.

Na můstku naznačil vzestup sedmým místem skokan na lyžích Antonín Hájek, stejně dopadlo družstvo. Sdruženář Pavel Churavý zase potvrdil pátou příčkou svoji skvělou výkonnost.

Lukáš Bauer

Lukáš Bauer

Devatenáctiletý Michal Březina je připraven převzít žezlo domácí krasobruslařské jedničky. Desátým místem vytvořil nejlepší český výsledek na olympiádě od bronzu Petra Barny z roku 1992. Nejlepší umístění na olympiádě zaznamenal bobista Ivo Danilevič, který se dvanáctým místem na čtyřkách rozloučil s kariérou.

Největším zklamáním her byli hokejisté. Ti navázali na čtvrtfinálové porážky z posledních tří mistrovství světa a neobhájili bronzové medaile z Turína. Tým Vladimíra Růžičky v čele s hvězdou Jaromírem Jágrem v osmifinále odvrátil blamáž proti Lotyšsku gólem v prodloužení, pak ale nevstřelil branku Finsku a na hrách skončil.

Bez očekávaného medailového vyústění skončila olympijská premiéra Tomáše Krause ve skikrosu. Boulařce Nikole Sudové sebral naději na očekávaný útok na "bednu" přetržený kolenní vaz měsíc před olympiádou. Kvůli zdravotní problémům odjížděli zklamaní snowboardcrossaři, asi více, než bylo reálné, se čekalo od Šárky Pančochové v U-rampě. Zklamaná odjížděla rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná.

Z ostatních nikdo nepřekročil svůj stín. Přesto měli podle Jiráska na olympiádě své místo. "Zaslouží si to, byli pozvaní mezinárodními federacemi a bylo by nefér říci, že je nepošleme," řekl šéf ČOV. "Je to pro ně satisfakce za to, že ten sport dělají. Kdyby každá země vyslala jen kandidáty na medaile, jak by to vypadalo..."

Ač se olympiáda odehrála na druhé straně zeměkoule, dali o sobě pořádně vědět čeští fanoušci. Na sportovištích byli nejen vidět díky pestrobarevnému oblečení, ale také slyšet. "Takovou podporu jsem na mistrovství světa nikdy neměla. Bylo to skvělé," poděkovala za všechny bronzová slalomářka Záhrobská.

Šárka Záhrobská s bronzovou olympijskou medailí

Šárka Záhrobská

zdroj: ČT24 - ZOH 2010

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg