Od 1.září 2018 začne v české hromadné dopravě platit státní 75% sleva pro nejmladší cestující, studenty a seniory.
Osobně jsem rád, že ve vládě máme ještě pár jedinců, kterým to myslí a nedopadlo to jak na Slovensku, kde mladiství, studenti a senioři jezdí zadarmo.
Na Slovensku "doprava zdarma" začla platit v roce 2014 a dnes převažuje více negativ než pozitiv. Spoje (především ve vlacích) jsou přeplněnější, špinavější, kapacity spojů nedostačující a celková kvalita klesla.
Mohu se ale mýlit a proto prosím, kdo jezdí na Slovensko častěji a využívá veřejnou dopravu (především vlaky), tak aby mi nasal do komentářů jak to v reálu vypadá a popř. mě poopravil.

Jinak jen doufám, že nejde o populistcko-politický krok před volbami. Sice se sleva připravovala delší dobu, ale to načasování těsně před volbama je zajímavé :-D

http://jizdni-rady.czin.eu/abusvlak.png(zdroj obrázku: http://jizdni-rady.czin.eu/abusvlak.png )

75% sleva platí pro všechny seniory ve věku nad 65 let a žáky a studenty od 6 do 26 let ve všech vlacích a linkových autobusech. U MHD pouze v některých městech.

Další info o změnách v české dopravě, naleznete v odkazech (modrý text je klikací):

České dráhy

Česká televize - video

iDnes.cz

Lidovky.cz - grafika

https://www.regiojet.cz/opencms/export/sites/regiojet.cz/ceny-a-jizdenky/slevy-75-procent-pro-studenty-a-seniory/img/cover_75slevy.jpgZdroj obrázku: RegioJet