Na českých webech týkajících se zpravodajství se čas od času objeví velice zajímavé články. Není jich příliš o proti jiným, ale když se objeví, tak stojí za to. Sice článek není nic extra, ale k dnešnímu dni se velice hodí (29.2) a proto jsem se rozhodl, že ho zveřejním i zde.

****************************************************

Narodily se před 2. světovou válkou, přesto mají na dortu jen přes 20 svíček

Tři stařenky vypověděly, jaké to je slavit narozeniny jednou za čtyři roky. Ilustrační foto

Tři stařenky vypověděly, jaké to je slavit narozeniny jednou za čtyři roky. Ilustrační foto

FOTO: fotobanka Profimedia

Nikdo by je na jejich věk rozhodně netipoval. Kůži mají vrásčitou, vlasy prošedivělé a život plný vzpomínek téměř za sebou. Přesto mají 29. února na svých dortech pouze něco přes dvacet svíček. Jejich tajemství zní „přestupný rok“.

Tři různé ženy vypověděly, jaké to je slavit narozeniny pouze jednou za čtyři roky.

Památeční den Betty Flemmingové

Betty Flemmingová žije v domově důchodců ve Springfieldu v americké Virginii. Přesto letos slaví teprve své 22. narozeniny. Na svůj věk prý vždy vypadala starší. Narodila se totiž 29. února 1924, takže pořádá narozeninovou oslavu pouze jednou za čtyři roky. Věk se ale nepočítá na narozeninové oslavy, Flemmingová se tak ve skutečnosti dožila už 88 let.

Betty Flemmingová na 22 let rozhodně nevypadá. Není divu, ve skutečností jí je už 88 let
 
Betty Flemmingová na 22 let rozhodně nevypadá. Není divu, ve skutečnosti jí je už 88 let

FOTO: thisisnorthdevon.co.uk
 
"Jak je to unikátní datum jsem si uvědomila, až když mi na osmé narozeniny maminka přichystala ohromné překvapení. Uspořádala oslavu 29. února, zatímco jindy jsme mé narozeniny slavili 1. března. Maminka totiž říkala, že 28. února je příliš brzy," uvedla pro deník Huffington Post Flemmingová.
 
"Na oslavu jsem sice musela čekat vždy čtyři roky, já se na to ale dívám pozitivně. Mé narozeniny jsou památeční den, takže si ho všichni mí přátelé i rodinní příslušníci pamatují. Oslavujeme a já se vždy setkávám i s lidmi, se kterými se jinak celé čtyři roky nevidíme," pokračovala Flemmingová.

"Na druhou stranu mě ale přestupný rok neuchrání před stárnutím. Mé tělo se stejně jako těla všech ostatních rok od roku více opotřebovává," dodala na závěr "22letá" stařenka.

****************************************************

Britská rekordmanka Margaret Wareová

Opravdu jen málokdo dostane ke svým 25. narozeninám přání od samotné britské královny. Margaret Wareová z Creditonu v anglickém Devonu je ale výjimečná. Ačkoli má na dortu pouze 25 svíček, ve skutečnosti slaví už své 100. narozeniny. Získala tak titul nejstaršího obyvatele Británie, který se narodil na přestupný rok.

Stoletá Margaret Wareová je stále čiperná, bere život jaký je a ničeho nelituje

Stoletá Margaret Wareová je stále čiperná, bere život jaký je a ničeho nelituje

FOTO: thisisnorthdevon.co.uk

Wareová ale nepůsobí jako rekordmanka. Stále je čiperná jako před dvaceti lety, kdy opustila svou práci a odešla do důchodu. Denně chodí na procházky a dvakrát týdně si chodí zahrát bingo. Žádný recept na dlouhověkost ale nemá. Mohla by doporučit snad jen radost ze života, i když sama měla život poznamenaný dvěma světovými válkami.

"Měla jsem těžký, ale zato dobrý život. Neměnila bych ani vteřinu," uvedla pro deník Daily Mail Wareová v předvečer svého velkého výročí, na které naplánovala velkolepou rodinnou oslavu. Pozvala všechny své potomky, kterých není málo. Stoletá stařenka má totiž tři děti, pět vnoučat a sedm pravnoučat.

****************************************************

Annie Blanche Banksová alias "Smršť"

Annie Blanche Banksová z Eastmanu v Georgii nyní slaví 21. narozeniny, přesto si už může říkat legenda. Narodila se totiž na přestupný rok 29. února 1928, takže jí je ve skutečnosti 84 let. Nutno ale dodat, že tato rudovlasá burleskní tanečnice a striptérka na svůj věk v žádném ohledu nevypadá.

Téměř celý život vystupovala na pódiích po celých Spojených státech včetně Las Vegas pod přezdívkou „Tempest Storm“ (Smršť), přičemž dobu své největší slávy prožila v 50. a 60. letech 20. století. Vždy žila naplno, byla zvyklá pobuřovat a vystřídala hned čtyři manžele.

Tanečnice s přezdívkou "Smršť" vystupovala příležitostně až do roku 2010, kdy jí bylo 82 let. Zdroj: Youtube.com

Oficiálně odešla do důchodu v 67 letech, prkna slávy ale neopustila až do roku 2010, kdy si nešťastnou náhodou zlomila kyčel. Přesto by se ráda vrátila a už nyní zase trénuje na podpatcích.

Narozeniny jednou za čtyři roky ji podle jejích slov omlazují a navíc její fanoušci vždy přesně věděli, kdy je má.

29.2.2012 18:36 - Markéta Klánská, Novinky.cz