Otče náš, jenž jsi na nebesích . . .

S těmito slovy se už každý z nás alespoň jednou či vícekrát setkal. Jde o začátek nejznámější modlitby, kterou se modlí každý křesťan na celém světě.

Nechci zde rozepisovat historii či význam této modlitby, protože informace si každý může vyhledat sám, jak z knih (Bible), internetu (křesťanské stránky) tak i od svých kněží, zpovědníků či dobrých známích . . .

Inspirací pro tento krátký článek mi bylo jedno video, ke kterému jsem se dostal přes svého kamaráda (video měl na své zdi na Facebooku - zeď na FB je totéž co nástěnka na signálech).

Po shlédnutí videa mi v hlavě utkvěla otázka, jak to vlastně máme s modlitbami my. Jak se vlastně modlíme ? Je to opravdové, hluboké a upřímné nebo to jen tak prosvištíme a dáme si další zářez nad svou postelí ?

Každý máme svůj "styl" modlení. Někdo se modlí jen jednou denně, někdo dvakrát a další třeba několikrát během dne. Všichni ale máme jedno společné a to, že se modlíme a zároveň myslíme na našeho Pána.

Jsou ale tací, kteří hledají a "svůj styl" modlení a nechávají se insirovat od ostatních. Mezi ně patřím i já, poněvač jsem konvertita (viz ZDE).

Já třeba došel k tomu, že není důležité modlit se několik modliteb za den, ale že modlitba by měla být úpřímná a ze srdce. Většinou v ranní a večerní modlitbě prosíme či děkujeme. Ale co v těch modlitbách přes den ? Nebylo by možné zkusit spojit modlitbu třeba se zpovědí nebo s tím co nás trápí či naopak, co nás dělá radostnými ?

Určitě by ta modtlitba byla více obohacující, jak pro nás samotné, tak i pro našeho Pána ;-)

Já to budu zkoušet i když vím, že to nebude vždy snadné. Pokaždé nás totiž něco může vyrušit, jak vnější, tak i vnitřní vlivy.

Když upadneme, tak je hloupost se vzdát a říct si, že to nedokážu, protože vzdát se umí každý. Zvednout se a bojovat dál dokáže jen ten, kdo si opravdu věří . . .

To by bylo asi tak vše, co jsem chtěl napsat. Pokud jsem na něco zapomněl, tak to nevadí. Vím, že časem se zapomenuté myšlenky zase objeví, třeba v diskuzi, komentáři či v nějakém článku . . .

Tak a jde se modlit . . .

Modlitba Otče náš v několika jazykových verzích ZDE a ZDE