Letos je naše krásná planeta v pohybu více než obvykle. Po zemětřeseních, které od Nového roku již proběhli a o kterých jsem již na signálech psal (článek zde) přibyli další. Jen v dubnu jich bylo 5x. A to na Sumatře, Šalamounových ostrovech, ve střední Číně (tibetská náhorní plošina), Afghánistánu a v Chile (letos po druhé).

Kromě zemětřesení se odehrály i další přírodní úkazy jako např. cyklón v Indii, sopečná aktivita na Islandu, pád laviny v Kanadě, odlomení kusu ledovce v peruánských Andách nebo záplavy a sesuvy půdy v Rio de Janiero (Brazílie).

Jsem zvědav jakých dalších přírodních katastrof se ještě letos dočkáme. Myslím, že to je jen začátek řady událostí, které na svět čeká . . .

**************************************************************************

07.04.2010 08:50 Sever indonéského ostrova Sumatra postihlo silné zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály.

11.04.2010 14:27 Zemětřesení zasáhlo v neděli tichomořské Šalamounovy ostrovy. Škody nejsou hlášeny, stejně tak nehrozí přívalové vlny.

14.04.2010 08:27 Na tři sta stoupl počet obětí středečního zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály, které ve středu zasáhlo provincii Čching-chaj ležící ve střední Číně.

19.04.2010 10:30 Nejméně sedm lidí zahynulo ve středním Afghánistánu při pondělním zemětřesení o síle 5,3 stupně Richterovy škály.

23.04.2010 14:44 Střední Chile v pátek zasáhlo středně silné zemětřesení. Postižena byla opět oblast, kterou na začátku února poničilo zemětřesení o síle 8,8 stupně.

zdroj: Katastrofy.com

************************************************************************

14. dubna 2010 - Zemětřesení v provincii Čching-chaj (Čína) a Tibetu

Vlajka  Čínské lidové republiky

Na čtyři sta stoupl počet obětí středečního zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály, které ve středu zasáhlo provincii Čching-chaj ležící ve střední Číně. Nejméně 8000 lidí bylo zraněno, státní televize CCTV uvádí 10 000 zraněných. Město Ťie-ku je z 85 procent zničené, uvedla agentura Nová Čína.

Podle Nové Číny bylo zemětřesením z 7:49 (1:49 SELČ) nejvíce postiženo právě osmdesátitisícové město Ťie-ku nacházející se poblíž epicentra ležícího na Tibetské náhorní plošině mezi Tibetem a provincií Čching-chaj.

zdroj: Novinky.cz

další informace: ČT24.cz

*********************************************************************

19. dubna 2010 - zemětřesení v Afghanistánu

Afghánská  vlajka

Nejméně sedm lidí zahynulo ve středním Afghánistánu při pondělním zemětřesení o síle 5,3 stupně Richterovy škály. Dalších 70 lidí bylo zraněno. Zemětřesení zasáhlo provincii Samangam na půlce cesty z Kábulu na Mazare Šarífu, uvedla CNN.

„Vesnice byly zničené a místní cesty jsou zablokovány sesutými kameny z úbočí hor,“ řekl poradce guvernéra provincie Gulám Baghlámí. Současně vyjádřil obavy, že počet obětí může značně vzrůst.

„Lidé mohou být ještě pod troskami domů,“ dodal s tím, že do postižené oblasti míří delegace, která má zjistit skutečný stav.

Zemětřesení zasáhlo tři okresy v provincii kolem jedné hodiny po půlnoci.

zdroj: Novinky.cz

******************************************************************

23. dubna 2010 - Zemětřesení v Chile

Chilská  vlajka

Střední Chile v pátek zasáhlo středně silné zemětřesení. Postižena byla opět oblast, kterou na začátku února poničilo zemětřesení o síle 8,8 stupně. O případných obětech a škodách zatím nejsou žádné zprávy.

Otřesy o síle 6,1 stupně Richterovy škály zasáhly v 06:03 místního času (12:03 SELČ) kraj Bío-Bío. Jejich epicentrum bylo asi 60 kilometrů na jih od města Concepción.

"Nemáme žádné zprávy o škodách na infrastruktuře ani o zraněných, ale lidé jsou vyděšeni," citovala agentura mluvčí státního úřadu pro mimořádné situace.

Bío-Bío byl těžce postižen mohutným zemětřesením letos v únoru. Tehdy měly otřesy sílu 8,8 stupně a v tomto kraji a některých dalších oblastech si vyžádaly přes 800 životů.

zdroj: Novinky.cz

**************************************************************

Lidovky.cz přinášejí seznam největších katastrof od začátku roku 2010 a mapují současnou situaci, jak se lidem v postižených oblastech žije několik týdnů po tragických událostech.

Přehled ZDE

**************************************************************

http://i.lidovky.cz/10/031/lngal/MTR317e07_MDF65841%5B1%5D.JPG

Foto: Haiti - autor: Reuters