Studenti chtějí vyjít demonstrovat do ulic proti státním maturitám

Studenti opět brojí proti státním maturitám, které čeká za rok ostrý start. Na Facebooku založili koncem března skupinu Demonstrace proti státní maturitě 2011. Do ulic chtějí vyjít, až se jich přihlásí 20 tisíc.

Studenti s transparentem proti státní maturitě protestovali v  ulicích již několikrát.

Studenti s transparentem proti státní maturitě protestovali v ulicích již několikrát.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Pátek 9.4.2010 - 2:48 - ČR

To může být otázkou několika málo dní. Skupina totiž čítá už přes 6000 členů, přitom ta starší pod názvem Nechceme státní maturitu má přes 53 tisíc fanoušků.

Protestujícím studentům se na nových zkouškách nelíbí, že by měli podle stejného zadání maturovat gymnazisté i absolventi středních odborných škol. „Každá škola připravuje absolventy jinak,“ zlobí se. Je prý nespravedlivé, že by měl stejnou zkoušku z češtiny dělat gymnazista i kosmetička s maturitou.

„Chce to defenestraci“

Naštvaní studenti nešetří ministerstvo školství, jež stamiliónové maturity 14 let připravuje. „Rozhodování o nás bez nás je sviňárna! Chce to poslední (do třetice všeho dobrého) defenestraci, jinak se ministerstvo nepoučí,“ píše například Jan Mazur.

Původně měly maturity začít v roce 2008, poté v roce 2010. Předloni kvůli jejich údajné nepřipravenosti vyšlo do ulic 10 tisíc mladých lidí a exministryně Dana Kuchtová tehdy schytala zásah vajíčkem. Loni to bylo 7000 demonstrantů. Nové zkoušky poté byly odloženy na rok 2011.

Ministerstvo jednotné testy propaguje televizními spoty, organizace Cermat aktuálně vyhlásila i několik dalších miliónových veřejných zakázek na propagační předměty, akce či informační materiály. Studenti si přesto na neinformovanost stěžují.

Radka Laštovičková píše: „Řekla bych, že proti státní maturitě je tolik lidí jen proto, že nikdo neřekne, co a jak bude. To štve i mě osobně.“ – „Já jsem sháněla nějaké informace, ale prostě jsem nic nenašla,“ přidává se Adéla Hanzlová.

Nečas už sklízí chválu prvovoličů

Kromě budoucích maturantů kritizují nové zkoušky i kantoři, ostrou petici dosud podepsalo víc než 170 škol z celé republiky. Od státních maturit dává ruce pryč též soc. dem. a nově ODS.

Její volební lídr Petr Nečas tento týden uvedl, že jednotné zkoušky jsou „buzerací studentů“ a zatěžují učitele. Zato budoucí maturanti, často prvovoliči, Nečase na Facebooku oslavují. „Přesně tak! Dobře!“ chválí Nečase Tereza Hurdálková. Svým výrokem nový lídr ODS okamžitě získal velké množství sympatizantů.

Zobrazeno 2699×

Komentáře

Tofl

Nezapomeňme na to, že nás čekají volby aneb Petr Nečas ví, jak sbírat sympatie voličů ;-)

Katushka

Téměř každý ví jak nasbírat sympatie voličů;)

Gillette

tyhle akce mě znechucujou....z toho je vidět, jak jsou děcka zmanipulovatelný. <br />
<br />
mimochodem, státní maturitu nechci nijak posuzovat jestli je správná nebo ne...<br />
každopádně co jsem viděla, tak je strašně jednoduchá. já být na jejich místě, tak si něco takovýho přeju .-D

Lenochod

Já jsem spíš pro státní matury, sice nevím, jak je to těžké, ale připadá mi to takové dobré. Prostě vzdělání bude mít úrověň a vzdělávání nebude upadat, <br />
to je můj názor.

Tofl

<a href="http://www.novamaturita.cz" target="_blank">http://www.novamaturita.cz</a><br />
<br />
<a href="http://www.scio.cz/media/maturita.asp" target="_blank">http://www.scio.cz/media/maturita.asp</a>

Vojta Novák

Jako osoba která málem státní maturity absolvovala a prošla si celým martyriem kolem nich bych se rád vyjádřil. Hlavním problémem ohledně státní maturity je to, že se neustále odkládají termíny jejich zavedením, a to POUZE o jeden či dva roky. Ale s jejich zavedením souvisí i zcela jiný přístup k výuce, což platí zejména o češtině, kdy je rozdíl mezi současnou a státní verzí naprosto diametrální. Situace současných maturantů byla taková, že se až do poloviny třeťáku zdálo, že státní letos bude, takže jsme se připravovali na ni-tzn. výuka se směrovala místo na faktografii na interpretaci děl. Jenže vloni na jaře je opět odložili (jestli v tom byl předvolební prvovoličský populismus bych vynechal) takže většina letošních maturantů se opět musela začít učit literární dějepis. Já mám štěstí, že náš češtinář nám s ohledem na to čím jsme prošli a jak jsme se připravovali udělal „polostátní“ maturitu-půlku otázky tvoří interpretace díla jako ve státní maturitě, druhou půlku tvoří stručná faktografie daného období jako ve staré.<br />
Osobně proti státním maturitám nic nemám, bohužel přístup s jakým jsou připravovány (a odkládány) a jak jsou informováni kantoři (a potažmo i studenti) je naprosto neomluvitelný. Nehledě na další skutečnosti na které zde není místo.<br />
Omlouvám se za dlouhý příspěvek ale dlouze to nešlo. O:-)

Vojta Novák

Oprava: krátce to nešlo... :-D

Pavel Husák (yetti)

no hlavně aby Ti studenti věděli, na čem jsou, když řeknou, že to bude, tak ať už to teda je...

Gillette

novakow: přesně...s tím souhlasím .-))

Tofl

Nowakov: díky za komentář ;-)

Tofl

<a href="http://www.signaly.cz/diskuze/statni-maturita" target="_blank">http://www.signaly.cz/diskuze/statni-maturita</a>

Lenochod

novakow:díky, moc zajímavý názor, vidím to tak z druhé strany, a nemusíš s omlouvat za dlouhý comment :-D.

Hankaa

Novakow: jj,jsu stejnýho názoru, jen teda vy jste věděli,že nakonec bude opět škol.maturita už od pol.třeťáku? My nevěděli na čem jsme ještě zhruba do pol.října.A ta nejistota, to bylo asi to nejhorší..

Anna Otrubová

Hankaa: Jo, to bylo! Jestli 3, nebo 4 předměty k maturitě! A to nám ještě hrozili, že se to s konečnou platností dozvíme až v lednu!

Hankaa

AnčaOtrubová:přesně,to už jsem ani nezmínila,ale obavy z toho teda byly.Pořádný.

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.