Závěrečný ceremoniál ZOH 2010 se konal ve 02:30 - 05:00 SEČ


Závěrečný ceremoniál ve Vancouveru - Autor:  ČTK

1. března 2010 - Vancouver - Po sedmnácti dnech skončily XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru. Oficiálně je při slavnostním ceremoniálu tradiční formulkou uzavřel předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

Štafetu symbolicky převzali zástupci Soči, kde se příští zimní olympijské hry uskuteční v roce 2014.

Závěrečný slavnostní ceremoniál v zaplněné hale BC Place začal oproti původním plánům sebeironií organizátorů. Ti dodatečně vztyčili i čtvrtou část pochodně pro olympijský oheň, která při zahajovacím ceremoniálu zůstala kvůli technickým problémům pod podlahou.

Rychlobruslařka Catriona LeMayová-Doanová, na kterou se tehdy nedostalo, tak přece jen mohla obří číši zapálit.

Po hudebním čísle, doprovázeném stovkami tanečníků oblečených do podoby snowboardistů, na plochu nastoupili sportovci. Čestná úloha vlajkonošky české výpravy při závěrečném nástupu připadla nejúspěšnější české olympioničce rychlobruslařce Martině Sáblíkové.

Nejúspěšnější výpravu her Kanadu pak jako vlajkonoška vedla bronzová krasobruslařka Joannie Rochetteová, která během her zemřela matka.

Následně vancouverský starosta Gregor Robertson vrátil olympijskou vlajku do rukou prezidenta MOV Rogga, který ji předal do opatrování starostovi příštího pořadatele zimních her Soči Anatolije Pachomova.


Následovala prezentace Soči a celého Ruska. Do Vancouveru například bylo přímo z Petrohradu přenášeno živé vystoupení orchestru petrohradského Marinského divadla. Prezentace se zúčastnily i největší ruské hvězdy ve Vancouveru včetně hokejisty Alexandra Ovečkina a krasobruslaře Jevgenije Pljuščenka.

Hry ve Vancouveru poté krátce před čtvrtou hodinou SEČ oficiálně ukončil Rogge svým projevem, v němž ocenil práci kanadských organizátorů a atmosféru olympijského města. "Byly to skvělé a přátelské hry," uvedl Rogge těsně předtím, než ve Vancouveru definitivně zhasl olympijský oheň.

Šéf organizačního výboru John Furlong ocenil, jak moc hry Kanadu stmelily. "Budu mluvit za všechny Kanaďany, když řeknu, že jsme teď daleko více propojeni a máme se navzájem raději než kdy dříve. Tyto hry nás pozvedly. Národní hrdost se roznesla do ulic a zaplavila celou zemi," řekl Furlong.

Součástí ceremoniálu byl rovněž slib dvou nových členů Mezinárodního olympijského výboru. Sportovci na hrách zvolili do výboru americkou hokejistku Angelu Ruggierovou a britského skeletonistu Adama Pengillyho.

zdroj: ČT24 - ZOH 2010

Poté přišli společně na stadion zástupci sportovců na hrách.

Zástupci sportovců na hrách

Další články k závěru olympiády

Český rozhlas

Centrum.aktuálně.cz

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg