"Červené hry" přinesly plno tklivých příběhů a domácí triumf


Fanoušci Kanady sledují hokejové finále na ZOH mezi Kanadou a USA

1. března 2010 - Vancouver - Nebyly to pompézní hry jako v roce 2008 v Pekingu, ale byly vřelejší, přátelštější, srdečnější. Přinesly rekordní počet domácích zlatých medailí a nezměrné nadšení kanadských fanoušků, všude oděných do červeného.

Plno šťastných a emotivních zážitků, ale i dojemných a smutných příběhů. Problémy s počasím a také tragickou smrt gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho, která rozvířila debatu o bezpečnosti nejrychlejšího ledového koryta v historii.

Dobře na hry bude vzpomínat i Česká republika, jejíž výprava získala dva zlaté a čtyři bronzové cenné kovy a byla nejúspěšnější v historii. Mezi největší hvězdy ve Vancouveru vklouzla na bruslích Martina Sáblíková, držitelka dvou zlatých a jedné bronzové medaile. Díky ní, dvěma bronzovým úspěchům běžců na lyžích a třetímu místu slalomářky Šárky Záhrobské skončilo Česko na slušivém čtrnáctém místě v medailové bilanci.

Té kralovali Kanaďané. Sice se jim na počátku soutěží příliš nedařilo, ale skvělý finiš v posledních dnech včetně hokejového triumfu znamenal čtrnáct zlatých medailí, což je historický rekord. S radostí červených barev a javorových listů, které zaplavily ulice Vancouveru a svahy Whistleru, kontrastovalo rozčarování ruské výpravy, která vybojovala jen tři zlata a neudělala si před další olympiádou za čtyři roky v Soči moc dobrou reklamu.

Absolutní královnou her se stala norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová, která stála na stupních vítězů po všech svých startech. Jako jediná měla pět medailí, z toho tři zlaté. To už se podařilo pouze čínské reprezentantce v shorttracku Wang Meng, která ale k třem titulům už žádnou další medaili nepřidala. Mužům kraloval běžec Petter Northug z Norska, kterému se zpočátku moc nedařilo, ale nakonec má jako jediný muž čtyři medaile a z toho dvě zlaté.

Měly to být zimní hry, ale kvůli teplému a slunečnému počasí byly spíš jarní. Rozmary počasí dělaly organizátorům velké problémy hlavně v prvním týdnu. Několikrát se překládaly soutěže ve sjezdovém lyžování a také sdruženáři si stěžovali na neregulérní povětrnostní podmínky.

Za srdce vzal příběh kanadské krasobruslařky Joannie Rochetteové, které dva dny před začátkem soutěže žen zemřela maminka. Kanaďanka nakonec na led nastoupila a získala bronz, který oplakala.

Údiv vzbuzoval bronz slovinské běžkyně na lyžích Petry Majdičové, která krátce před sprintem spadla ze srázu do potoka, zlomila si žebra a přivodila lehký pneumotorax. V medailovém cíli pak zkolabovala bolestí.

Obdiv si vysloužila také švédská lyžařka Anja Pärsonová, která po dramatickém a vrcholně nebezpečném pádu při sjezdu druhý den nastoupila s pořádnou porcí modřin do superkombinace a získala bronz.

Zlou krev způsobilo rozhodnutí sudích, že nejlepší krasobruslařem je Američan Evan Lysacek namísto favorita z Ruska Jevgenije Pljuščenka. Ten jen s těžkým srdcem přijímal stříbro.

Tragédii si prožil nizozemský rychlobruslař Sven Kramer, který po triumfu na pětikilometrové trati ovládl i dvojnásobně dlouhý závod, ale byl diskvalifikován, protože ho kouč nasměroval do špatné dráhy.

Naopak do historie se zapsal norský biatlonista Ole Einar Björndalen. Přestože se mu moc nedařilo, nakonec získal šesté zlato a je s 11 cennými kovy za krajanem Björnem Dähliem na druhém místě historické olympijské bilance.

Samostatnou kapitolou bylo sjezdové lyžování. Vládli mu nečekaně Američané, a to ještě největší favoritka Lindsey Vonnová třikrát upadla. Umírnil se enfant terrible Bode Miller, který si přiveze domů nejen první zlato v kariéře, ale dokonce kompletní sadu medailí. Američané vybojovali na svazích Whistleru celkem osm medailí, zatímco favorizovaní Rakušané pouze tři, navíc o všechny se postaraly ženy.

Všechny příběhy ve Vancouveru ale barvitě dokreslili domácí fanoušci. Skoupili všechno červené, všechno s javorovým listem ve znaku. Křičeli, hulákali a plácali si. Vytvořili úžasnou atmosféru, rodinnou, plnou emocí. Byly to červené hry.

zdroj: ČT24 - ZOH 2010

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg