Polští biatlonisté ve Vancouveru startovali s vlajkou Monaka

Polsko Monako

Polská vlajka - - - - - - - - Monacká vlajka

25. února 2010 - Varšava - Polští biatlonisté na olympijských hrách ve Vancouveru vystartovali v kombinézách s vlaječkou Monaka. Dnes o tom informují místní média. Oblečení, v němž jim navíc byla zima, závodníkům dodal místopředseda svazu biatlonu, který zároveň do Polska dováží sportovní vybavení jisté švédské firmy.

Vlajky obou zemí si jsou dost podobné - polská je bílo-červená a monacká červeno-bílá. "Naštěstí si nikdo těch vlaječek nevšiml, nechtěli jsme z toho dříve udělat aféru," řekla listu Gazeta Wyborcza Agnieszka Cylová, která v běhu na 15 kilometrů obsadila sedmé místo. "Na trase se mi nějak podařilo zapomenout na to, že běžím s vlajkou Monaka na rukávě, ale nesmíme to tak nechat," dodala. Poláci patří mezi národy, které jsou na své státní symboly velice hrdé.

Polští závodníci kombinézy dostali těsně před odletem do Kanady. V sadách chybělo kromě jiného nepromokavé oblečení, které biatlonisté z ostatních zemí běžně dostávají. Poláci také sami museli z kombinéz odpárat reklamy, protože ty jsou na olympiádě zakázané. "Kvalita těch věcí byla opravdu slabá. Shodli jsme se, že to je skandál, a protestovali jsme u místopředsedy svazu biatlonu Leszka Stelmacha, který nám řekl, že si nemáme stěžovat na oblečení, ale soustředit se na start," posteskla si Cylová.

Stelmach je nejen místopředsedou Polského svazu biatlonu odpovědným za oblečení pro závodníky, ale i jeho sponzorem. Šéf svazu Zbigniew Waśkiewicz v souvislosti s touto nepříjemností přiznal, že v organizaci působí lidé, kterým jde hlavně o jejich soukromé zájmy.

zdroj: ČT24 - ZOH 2010

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg