http://www.olympic.cz/public/img/loga/vancouver-olympics-2010.jpg

Olympiáda je tady

V kanadském Vancouveru budou dnes v noci středoevropského času slavnostně zahájeny 21. zimní olympijské hry. V průběhu následujících šestnácti dnů bude mezi sportovce rozděleno 86 unikátních medailových sad, zálusk na některé z nich si dělá i rekordní česká výprava čítající 92 sportovců.

Slavnostní zahájení poprvé pod střechou

Poprvé v historii bude ve Vancouveru slavnostní zahájení olympijských her pod střechou. V hokejové hale BC Place Stadium se zúčastní ceremoniálu rekordních 82 zemí, o dvě více než na minulých hrách v Turíně. Českou vlajku při zahájení her ponese hokejista Jaromír Jágr.

Scénář není veřejný, přesto se organizátorům nepodařilo všechno utajit. Na ploše by měly dominovat gigantické ledové totemy, zpívat budou Bryan Adams, Nelly Furtadová nebo Sarah McLachlanová a olympijský oheň pravděpodobně zapálí hokejová legenda Wayne Gretzky.

Na 60 000 diváků v hale podle nepotvrzených informací uvidí lyžaře, kteří budou skákat skrz olympijské kruhy, stovky vystupujících v programu světelné, taneční a bubnové show, která bude protkaná motivy domorodých indiánských zvyků. Olympijský pylon bude na hydraulickém rameni, které by mělo vyjet z vyvýšeného pódia. Vše připravil Australan David Atkins, který se podílel i na slavnostním zahájení letních her 2000 v Sydney.

BC Place Stadium

BC Place Stadium - Vancouver


Odkazy, které se při sledování Olympijských her budou hodit

Oficiální stránky her

Eurovision sports - live živé přenosy nepřetržitě (nonstop)

Český olympijský výbor

Česká televize - speciál

Česká televize - přímé přenosy

Česká televize - olympijské studio

Česká televize - olympijské studio ČT2 živé přenosy

Česká televize - olympijské studio ČT4 sport živé přenosy+záznamy (nepřetržitě - nonstop)

Český rozhlas - speciál

Český rozhlas - program her na Radiožurnálu

aktálně.cz - speciál

iHNed.cz - speciál

denik.cz - speciál

Vše o olympiádě ZOH 2010

Blog věnovaný k olympiádě

 

Kdo chce vidět Zahajovací ceremoniál zimních olympijských her ve Vancouveru 2010, tak si musí přivstat, přímý přenos začíná totiž v sobotu 13.2 od 3:00 hod SEČ (středo-evropského času) - živě vysílá ČT2, Eurosport a STV3.

Dnes v pátek 12.2 v 19:00 hod SEČ jsou Skoky na lyžích - kvalifikace na středním můstku - živě vysílá ČT2, Eurosport a STV3.

Přehled českých sportovních kanálů ZDE a kdo nevlastní televizi, může sledovat přes výše uvedené speciály na internetu nebo poslouchat u českých či zahraničních rádií (např. ČRo nebo Hornet)

Olympijské přenosy na internetu ZDE


http://www.martinasablikova.cz/uploads/images/000424_wog-vancouver-2010-mascot-fwsmesk.jpg

http://www.ceskatelevize.cz/program/porady/10266598128/foto09/hry_03.jpg

Návštěvníky her budou bavit tři maskoti: Miga je milovnice snowboardu. Quatchi je plachý a něžný obr. Sumi je zvířecí duch, na hlavě nosí zvláštní klobouk, má křídla mohutného ptáka a chlupaté nohy černého medvěda. Všechny postavičky jsou inspirovány legendami prvních národů z oblasti Pacifiku.

http://media.rozhlas.cz/_obrazek/00353411.jpeg

Pokud budete mít chvíli čas, tak nezapomeňte fandit našemu olympijskému týmu ;-)

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg