http://www.exoplanety.cz/wp-content/uploads/2010/02/obr1_Cupola.jpg

Pohled na Zemi a raketoplán Endeavour z modulu Cupola.

V neděli 21.2 brzy ráno se nám naskytne jedna z posledních příležitostí vidět na českém nebi přelet raketoplánu. NASA hodlá na podzim lety kosmických korábů po téměř 30. letech ukončit.

Raketoplán Endeavour se od Mezinárodní kosmické stanice (ISS) odpojil v sobotu krátce před druhou hodinou ranní. Na Mysu Canaveral se návrat raketoplánu očekává v pondělí kolem 4:16 našeho času.

Endeavour dopravil k vesmírnému komplexu moduly Tranquility a Cupola. Prvně jmenovaný se má postarat o životní prostředí na palubě ISS, ten druhý pak umožní posádce stanice dobrý výhled na velkou část ISS i zemský povrch.

NASA plánuje poslední 4 mise raketoplánu. Znovu se má kosmický koráb vydat do vesmíru 5. dubna a naposled v polovině září. Nedělní přelet raketoplánu Endeavour je tak dost možná jednou z posledních příležitostí, jak vidět kosmický koráb na obloze na vlastní oči.

Všechny družice, pohybující se na oběžné dráze, odrážejí sluneční světlo. Mezinárodní kosmická stanice a raketoplán nejsou výjimkou a vzhledem ke své velikosti je lze pohodlně pozorovat i pouhým okem. Zatímco přelet ISS můžeme vidět poměrně často, spatřit raketoplán je už podstatně vzácnější.

Mise kosmického korábu trvá obvykle asi 14 dní. Z toho stráví raketoplán na oběžné dráze osamoceným letem jen 4 dny (2 dny před příletem k ISS a 2 dny po odletu) a ne vždy máme takové štěstí, aby zrovna během těchto dní přelétal nad naším územím.

Nedělní přelet raketoplánu

Mezinárodní kosmická stanice vypadá na obloze jako jasná, neblikající a pomalu se pohybující „hvězda“. Přelet celé oblohy ji potrvá v neděli ráno asi 4 minuty. Raketoplán by se měl objevit asi dvě minuty před ISS a po obloze se bude pohybovat po přibližně stejné dráze. Jasnost raketoplánu bude ve srovnání s ISS mnohem menší.

Přelet ISS začne v neděli nad jihozápadním obzorem nad celým územím republiky v 5:37:41 a skončí nad jihovýchodem přibližně v 5:40 až 5:41 našeho času.

http://www.exoplanety.cz/wp-content/uploads/2010/02/tabulka.jpg

Tabulka s časy přeletu Mezinárodní kosmické stanice v neděli 21. února ráno. Raketoplán by se měl objevit asi dvě minuty před ISS. Časy jsou v SEČ a pro ostatní místa České republiky se liší o maximálně několik desítek sekund.


Jak nalézt časy přeletu pro další města

1. Na stránce si vyberte některé z nabízených měst, které se nachází poblíž vašeho místa bydliště. Pro každý kraj jsme vybrali dvě města. Časy přeletů se pro území celé České republiky liší v rozmezí maximálně několika desítek sekund. Najít čas přeletu pro město ve Vašem kraji tedy naprosto postačuje.

2. Po kliknutí na vámi vybrané nejbližší město se otevře stránka na webu heavens-above.com s časy přeletů Mezinárodní kosmické stanice. Čas je vždy platný pro Českou republiku, není nutné ho přepočítávat a to ani v době letního času.

Kraj Krajské město Další město
Praha Praha
Středočeský kraj Kutná Hora Mladá Boleslav
Jihočeský kraj České Budějovice Tábor
Plzeňský kraj Plzeň Rokycany
Karlovarský kraj Karlovy Vary Cheb
Ústecký kraj Ústí nad Labem Most
Liberecký kraj Liberec Jablonec nad Nisou
Královéhradecký kraj Hradec Králové Náchod
Pardubický kraj Pardubice Ústí nad Orlicí
Vysočina Jihlava Třebíč
Jihomoravský kraj Brno Znojmo
Olomoucký kraj Olomouc Jeseník
Moravskoslezský kraj Ostrava Frýdek-Místek
Zlínský kraj Zlín Valašské Meziříčí

Vysvětlivky:

  • Date – datum
  • Mag – jasnost v mag, čím je číslo menší, tím větší jasnost daného objektu.
  • Starts – začátek přeletu
  • Max. altitude – čas nejvyšší výšky objektu nad obzorem.
  • Ends – konec přeletu
  • Time – čas
  • Alt. – výška nad obzorem ve stupních
  • Az. – azimut, v tomto případě světová strana
  • E – východ
  • W – západ
  • S – jih
  • N – sever
  • Datum je uvedeno v angličtině: Feb = únor

zdroj: Exoplanety.cz

čerpáno: aktuálně.cz