Část české výpravy je zpět v Praze

Část české výpravy je zpět v Praze
Nikola Sudová po příletu na ruzyňském letišti

21. února 2010 - Praha - Společně se Sudovou, která se zraněním skončila v olympijském závodu na šestnáctém místě po nepovedeném dopadu po druhém skoku, se dnes vrátila část olympijské výpravy. Vedle boulařů také sáňkaři, sjezdaři Klára Křížová, Petr Záhrobský a snowboardisté Michal Novotný, David Bakeš a Šárka Pančochová.

Tři týdny bude nyní Nikola Sudová dávat pozor, aby neublížila zraněnému kolenu. Plastice přetrženého předního křížového vazu se akrobatická lyžařka podrobí zhruba v polovině března. Dalších šest měsíců ji bude čekat rekonvalescence. Vrchol kariéry tak Sudová posunula za čtyři roky na olympijské hry do Soči.

Sudová se v nejbližších týdnech bude věnovat rodině a povinnostem, zajde i do školy v Liberci, kde studuje pedagogickou fakultu. "Hlavně budu ale muset dávat pozor, abych někde blbě nešlápla a kolenu neublížila. Nesmí před operací natéct," řekla po příletu novinářům Sudová. Rovněž zbytek olympijských her bude sledovat v televizi. "Chtěli jsme zůstat, ale nešlo to," uvedla.

Po operaci bude měsíc v absolutním klidu. "To už jsem dlouho nebyla, takže nevím. Bude to asi dřina," usmívala se stále dobře naladěná Sudová. Dalo by se předpokládat, že bude mít dost času na dokončení školy, ale sama boulařka neví. "Protože budu muset chodit na rehabilitaci v Praze a školu mám v Liberci. Musím také absolvovat nějakou praxi," vysvětlovala.

Z olympijských her si přivezla hlavně silný zážitek ze svého závodu, v němž jela se sebezapřením, za což se jí i od soupeřek dostalo velkého údivu. Byla dvakrát na hokeji, na krasobruslení a na běžeckém lyžování. Nakoupila suvenýry, trička, talismany, domů veze i plakát s podpisy hokejistů. A také skleničky na pivo s tácky.

Ty se jí budou hodit, protože za svou statečnost dostala od sponzora českého olympijského týmu plzeňské pivo na rok zdarma, což činí 165 litrů. "No, nejsem moc pivař, ale určitě se kolem mě najde dost lidí, kteří se o to postarají," usmívala se Sudová.

Nakonec na olympiádu bude vzpomínat v dobrém. "Sice kdybych neudělala tu chybu, tak jsem mohla být do šestky, ale nakonec jsem ráda, že jsem to zvládla a dokázala, že to jde," prohlásila. "Měl to být vrchol kariéry, tak se to holt posune," mávla rukou.

Za čtyři roky jí bude dvaatřicet let, ale chce vydržet a v Soči bojovat o medaili. "Do té doby to vydržím a pak se to moje tělo musí rozsypat," žertovala po patnáctileté kariéře. Nemyslí si ale, že první vážné zranění by zanechalo nějakou stopu v její psychice. "Bylo vidět, že s tím nemám problém," dodala.

zdroj: ČT24 - ZOH 2010

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg