Hry ve Vancouveru zatím provází mnohé komplikace

http://www.nationalpost.com/sports/127451.bin?size=404x272

17. února 2010 - Vancouver - Pěkná řádka komplikací už přidělala pořadatelům starosti. Závada na pilíři při úvodním ceremoniálu, pokažené rolby nebo nedostatek sněhu komplikují hladký průběh olympiády.

Trapas při ceremoniálu

Při zapalování ohně v závěru slavnostního zahájení her se neotevřely padací dveře, kterým měl být vysunut jeden ze čtyř pilířů. Oheň tak nakonec zapálily pouze tři osobnosti, nedostalo se na bývalou rychlobruslařku Catrionu Le May Doanovou, jež stála nejblíže pokaženému pilíři. Závadu způsobil počítač.

Smrt sáňkaře

Krátce před zahájením olympiády zemřel gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili na následky zranění, která utrpěl během tréninku na dráze ve Whistleru. Pořadatelé pak v důsledku toho zkrátili trať mužů na úroveň žen a trať žen na úroveň juniorů, s čímž řada výprav nesouhlasila.

Rychlobruslařské rolby

Během rychlobruslařských soutěží opakovaně způsobily zdržení špatně fungující rolby, které led spíše ničily a nechávaly na něm velké louže. Dokončení závodu mužů na 500 metrů nakonec umožnil až urychlený transport záložního stroje, byť také nepracoval ideálně.

Rozmary počasí

Kvůli mlze, dešti nebo rozměklé trati bylo zrušeno či odloženo několik sjezdařských tréninků, rozmary počasí si rovněž vyžádaly přeložení sjezdu mužů a obou superkombinací.

Zmatky na biatlonu

Stíhací závody biatlonistů provázely zmatky, neboť rozhodčí několikrát nedodrželi správné odstupy mezi startujícími. Někteří byli vypuštěni předčasně, jiní naopak se zpožděním. Pořadatelé už během závodu časy špatně vypuštěných biatlonistů korigovali.

Sníh

Kvůli rozměklému terénu v okolí tratí ve středisku Cypress Mountain, kde probíhají soutěže v akrobatickém lyžování a snowboardingu, museli pořadatelé snížit počet míst o několik tisíc. Organizační výbor musí vrátit peníze za celkem 28.000 vstupenek k stání, čímž přijde zhruba o 1,4 milionu kanadských dolarů (asi 25,5 milionu korun).

 

Diváci tleskali na rychlobruslení rolbařům - vše bylo, jak má být

http://i.idnes.cz/10/022/gal/TEN312db4_uver_Olympics_Speed_Skating_OLYSS121.jpg

17. února 2010 - Richmond - Nečekané hrdiny měl úterní závod rychlobruslařek na 500 metrů. Všechny rolby na oválu v Richmondu byly zbaveny technických neduhů a konečně fungovaly bez defektů, což sarkastičtí fanoušci ocenili a nadšeně jim aplaudovali. Organizátoři se ale kvůli nespolehlivosti strojů rozhodli co nejdřív sehnat zařízení jiné značky.

Nefunkční rolby na sebe v předešlých dvou dnech upozorňovaly velmi usilovně. V neděli na několik minut pozdržely závod žen na 3000 metrů, o den později pak na hodinu a půl přerušily sprint mužů na půlkilometrové trati. Obě rolby led spíše ničily, nechávaly na něm velké louže a pomohl až urychlený návoz záložního stroje, který sice také nepracoval ideálně, ale dokončení závodu umožnil.

Elektricky poháněné rolby pro Richmond sice vyrobila známá americká automobilka, jenže ta nemá s rolbami příliš zkušeností. Proto se organizátoři rozhodli obratem zapůjčit rolbu od jiného výrobce a poháněnou propan-butanem, bylo potřeba ji ale přivézt na silničním návěsu až z Calgary. Dorazila v úterý odpoledne a měla by být k dispozici už na čtvrteční závod mužů na 1000 metrů.

Úterní závod ale musela zvládnout trojice poruchových strojů. Převážně nizozemské publikum v hale se zřetelně těšilo na každou pauzu na úpravu ledu. A když se dočkalo rolby, začalo nadšeně aplaudovat a z recese rozjíždělo mexickou vlnu.

zdroj: ČT24 - ZOH 2010

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg