http://i.idnes.cz/10/022/c460/ELV312781_uver_Olympics_Speed_Skating_OLYSS140.jpg

Martina Sáblíková na třetím místě v rychlobruslení žen na 1500 metrů

V osmé rozjížďce se postavila na start sedmnáctiletá Karolína Erbanová. Soupeřkou jí byla nizozemská závodnice Annette Gerritsenová, stříbrná ze závodu na jeden kilometr. Na české závodnici se projevila únava a možná i nervozita z naděje, že na svojí nejlepší trati by se mohla vejít minimálně do elitní desítky. Už po třech stech metrech měla jasně navrch soupeřka. Když pak Erbanová podklouzla a ztratila rytmus, nebylo o prvenství Gerritsenové v rozjížďce nejmenších pochyb. Česká závodnice navíc v závěru zpomalila.

Po první polovině závodu, v němž se představilo 36 rychlobruslařek, jasně vedla, když se dostala o více než sekundu pod dvě minuty. K této hranici chyběly zklamané Erbanové dvě sekundy, což ji odsunulo na průběžné osmé místo a vzhledem k síle zbývajících osmnácti soupeřek se postupně propadala až do druhé poloviny třetí desítky, což je její nejhorší umístění ve Vancouveru.

Sáblíková zrychlila v závěru jízdy

Bitva o medaile se rozhořela po přestávce. Nejprve vyhořela kanadská legenda a světová rekordmanka na této trati Cindy Klassenová. Jako první překonala Gerritsenovou Japonka Nao Kodairová, pak ji vystřídaly nizozemské závodnice. Nejprve Margot Boerová a poté s více než sekundovým náskokem Ireen Wüstová.

V šestnácté jízdě nastoupila Martina Sáblíková proti domácí Brittany Schusslerové. Tradičně pomalejší rozjezd ji po polovině řadil mimo přední příčky, ale česká reprezentantka předvedla opět fantastický finiš, když zajela absolutně nejrychlejší kolo za 30,8 s. a probojovala se na průběžné druhé místo o 1,07 s. za vedoucí Wüstovou. Kanaďanka zůstala daleko za ní. Česká závodnice však musela čekat na výsledek posledních dvou jízd.

V další jízdě diváci doslova hnali domácí Kristine Grovesovou, bronzovou z tří kilometrů, ale v posledním kole hodně zpomalila a Wüstovou neporazila, Sáblíkovou však odsunula na třetí příčku. V poslední rozjížďce jela další kanadská reprezentantka a podle časů v této sezóně největší favoritka závodu Christine Nesbittová, zlatá z kilometru. Závod rozjela fantasticky, ale v posledním kole doslova ztuhla a skončila až šestá, takže Sáblíková se radovala společně s trenérem Petrem Novákem i svojí tentokrát smutnou kolegyní Erbanovou z bronzu!

zdroj: Sport.cz

http://img.ihned.cz/attachment.php/400/23997400/osu3BDE7HKNjkPWcdgqyz01STUw29AVm/s_bl_kov__2_185x122.jpg

Výsledky:

1. Wüstová (Niz.) 1:56,89,

2. Grovesová (Kan.) 1:57,14,

3. SÁBLÍKOVÁ (ČR) 1:57,96,

...25. ERBANOVÁ (ČR) 2:02,01.

Video:

Stream.cz - Bronzová Martina Sáblíková

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg

Oficiální stránky Martiny Sáblíkové a NOVIS Teamu http://www.martinasablikova.cz

Další články k závodu:

Sport.aktuálně.cz

iDNES.cz

iHNed.cz

Český rozhlas

Česká televize - ZOH 2010

Další výsledky ze ZOH 2010 můžete sledovat ZDE nebo ZDE

Kromě olympijských studií ZOH na ČT2 a ČT4 sport, můžete sledovat přímé přenosy i ZDE

Na Eurovision sports (EBU-UER - Evropská vysílací unie) si můžete vybrat ze šesti kanálů LIVE. Přenosy jsou živé a vysílá se pouze když jsou závody. Vysílání je pro celou Evropu, proto jsou přenosy bez komentáře. Toto je alternativa, kdyby došlo k výpadku (přetížení sítě) u přenosu ČT přes net, které se často stává.