Martina Sáblíková

Olympijská vítězka v rychlobruslení žen na 3000 metrů Martina Sáblíková

Vancouver - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupila do olympijských bojů a hned v prvním závodě získala první medaili pro českou výpravu. Ve Vancouveru získala suverénním triumfem v závodu na 3000 m zlatou medaili. Druhá skončila Němka Stephanie Beckertová, bronz patří Kanaďance Kristině Grovesové. Za deset dní bude česká reprezentantka útočit na další zlato ve své parádní disciplíně 5000 metrů.

Dvaadvacetiletá Sáblíková se startovním číslem 63 nastupovala do závodu v jedenácté rozjížďce jako první z hlavních adeptek na vítězství. Stalo se tak jen chvilku poté, co domácí hrdince Cindy Klassenové v předchozí jízdě došly síly a skončila hluboko v poli poražených.

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková se raduje po zjištění, že je olympijskou vítězkou

Sáblíková před zraky českého hokejového týmu včetně kapitána Patrika Eliáše šla od začátku za svým cílem. Již na prvních mezičasech měla náskok na, do té doby vedoucí Američanku, Nancy Swider-Peltzovou, která zajela čas 4:11,16.

V předposlední jízdě se postavily na start Beckertová, která v této sezoně Sáblíkovou na trojce dvakrát porazila, a Grovesová. Obě se zařadily za českou hvězdu s více než dvousekundovou ztrátou a v tu chvíli se mohla Sáblíková začít radovat z olympijské medaile.

Závěrečná jízda s Nizozemkou Ireen Wüstovou a Danielou Anschützovou-Thomsovou její radost jen umocnila. Obhájkyně zlata z Turína Wüstová rozjela závod výborně a ještě na mezičase tři kola před cílem měla k dobru 1,17 sekundy. Tempo však nevydržela, o kolo později již ztrácela šest desetin a skončila až sedmá.

Sáblíková tak získala historicky šesté zlato ze zimních her pro Českou republiku či Československo. Na nejvyšší stupeň vystoupila jako druhá česká žena po lyžařce Kateřině Neumannové, jež triumfovala před čtyřmi roky v Turíně.

Výsledky rychlobruslení žen - 3000 metrů

Výsledky rychlobruslení žen - 3000 metrů

zdroj: Česká televize - speciál Vancouver 2010



Dalši videa:

Stream - Martina Sáblíková, zlato na 3000m (celý záznam - 05:00 min)

Stream - Sestřih ze závodu včetně ceremoniálu (04:24 min)


Oficiální stránky Martiny Sáblíkové a NOVIS Teamu - http://www.martinasablikova.cz

 

Další články k závodu:

ZOH 2010

Sport.cz

Český rozhlas

iDnes.cz

iHNed.cz

Další výsledky ze ZOH 2010 můžete sledovat ZDE

Olympijské studio ZOH na ČT4 sport ZDE (nepřetržitý přenos - nonstop)

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg