http://img.aktualne.centrum.cz/280/18/2801846-ikona-zoh-vancouver-2010-lukas-bauer.jpg

Běžec na lyžích Lukáš Bauer získal v závodu na 15 kilometrů volnou technikou bronzovou medaili. Nestačil jen na Švýcara Daria Colognu a Itala Pietra Pillera Cottrera. Bauer vybojoval ve Vancouveru pro Českou republiku druhý cenný kov po nedělním triumfu rychlobruslařky Martiny Sáblíkové.

Dvaatřicetiletý závodník z Božího Daru po lednovém triumfu na Tour de Ski a čtyřech výhrách za sebou v distančních závodech byl považován za jednoho z hlavních kandidátů na zisk zlata, ale tentokrát jej předčili suverénní Cologna a druhý Piller Cottrer. "Jsem spokojený s tím, že mám bronz. Teď můžu bojovat o zlato," řekl Bauer krátce po závodě.

Švýcarský vítěz Cottrerovi v cíli "nadělil" téměř 25 sekund a Bauerovi dalších deset. Cologna, vítěz Tour de Ski a Světového poháru z minulé sezony, navázal na sobotní zlato skokana Simona Ammanna a pro alpskou zemi vybojoval první olympijské zlato v běhu na lyžích.

Bauer zachránil stupně vítězů heroickým finišem. Ještě 700 metrů před cílem za Hellnerem zaostával o více než dvě sekundy, ale zcela vyčerpaný Švéd, který ještě v polovině závodu překvapivě vedl, nakonec náporu českého reprezentanta neodolal. "Když jsem viděl na stadionu Hellnera jak tuhne, říkal jsem si: 'Pojď, Lukáši, bojuj o medaili'," popsal závěrečné okamžiky Bauer, jenž získal třetí velkou medaili.

Ve své sbírce už má stříbra z minulé olympiády v Turíně a loňského mistrovství světa v Liberci, kde se prosadil také na patnáctikilometrové trati, ale klasickou technikou.

"Na téhle trati visela medaile nejvýš," prohlásil Bauerův trenér Miroslav Petrásek. "Od začátku to na medaili nevypadalo, ale Lukáš ukázal, že je velkým bojovníkem. Pokud vydrží zdravý a bude v pohodě, může příště myslet výš," uvedl. Další start čeká Bauera v sobotu ve skiatlonu. 

Martin Koukal obsadil 18. místo, Martin Jakš doběhl na 29. pozici a poslední český zástupce v závodě Milan Šperl byl třiačtyřicátý. Vyhořel lídr Světového poháru Nor Petter Northug, který skončil hluboko v poli poražených na 41. místě více než dvě minuty za Colognou.

zdroj: Česká televize - speciál Vancouver 2010

Lukáš Bauer

Výsledky:

1. Dario Cologna (Švýc.) 33:36,3,

2. Piller Cottrer (It.) -24,6,

3. Lukáš Bauer (ČR) -35,7, (12:47:00)

4. Marcus Hellner (Švéd.) -37,2,

5. Vincent Vittoz (Fr.) -39,9,

Konečnou tabulku najdete ZDE

Lukáš Bauer

Další článek

sport.aktualne.cz

http://www.freespiritgallery.ca/Images/inukshukolympic.jpg