Vatikán - Papež Benedikt XIV. si v pátek ráno zlomil pravou ruku v zápěstí, když uklouzl v koupelně. Podle jeho poradců to však není důvod ke znepokojení ohledně zdravotního stavu dvaaosmdesátiletého pontifika.

"Uklouzl dnes ráno v koupelně. Odvezli ho do nemocnice na prohlídku. Není to nic vážného," ujistil novináře mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Podle Vatikánu vstoupil papež do nemocnice v severoitalské Acostě, kde je nyní na dovolené, po svých. Ještě před návštěvou nemocnice údajně "odsloužil mši a posnídal". V nemocnici jej pod částečnou narkózou operovali. Doktoři předtím také provedli komplexní zdravotní prohlídku papeže. Propuštěn domů má být ještě dnes.

 

Podle Ireny Sargánkové, mluvčí České biskupské konference, která koordinuje papežovu návštěvu v České republice ve dnech 26. až 28. září, zřejmě nehrozí, že by byl příjezd hlavy katolické církve do ČR ohrožen.

"Vzhledem k prohlášení, které máme z dnešního rána a které hovoří o tom, že se jedná o lehké zranění a že papež do nemocnice došel po svých, si nemyslíme, že by byla návštěva ohrožena," řekla Sargánková Aktuálně.cz po telefonu.

Papež svou návštěvu v Česku zahájí v kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně, kde se nachází soška Pražského Jezulátka, pak se setká s prezidentem Václavem Klausem. Kromě Prahy navštíví také Brno a Starou Boleslav. Tam 28. září odslouží mši při příležitosti svátku svatého Václava.

zdroj: aktuálně.cz