Dnes v dopoledních hodinách zasypala lavina snowdoardistu ve Velkém kotli. Ihned po nahlášení se na místo vydala družstva horských záchranářů se psem ze stanice Ovčárna a Karlov. „Po příjezdu na místo jsme pokračovali v resuscitaci, kterou po vyhrabání ze sněhu zahájili náhodní skialpinisté. Za neustálého oživování jsme prováděli transport v těžkém terénu směrem do Karlova, kde jsme postiženého předali RLP,“ říká Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky. V místě zásahu byli ohroženi i záchranáři, protože se pohybovali v nebezpečném terénu s možností dalšího pádu laviny.
Horská služba nedoporučuje pohyb ve volném terénu a mimo značené turistické cesty. V Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí se vzrůstající tendencí.  

Pá 13.02. 2009 15:25

Zdroj: Horská služba Jeseníky

http://mm.denik.cz/43/ee/horska_sluzba_lavina_1302_denik_clanek_solo.jpg

Jeseníky - Mladý snowboardista z Uničova v pátek zemřel na následky zranění poté, kdy ho v Jeseníkách zasypala lavina. Lavina se utrhla po desáté dpoledne v oblasti Velkého Kotle, což je jeden z lavinových katastrů.

Mladíkovi vypovědělo srdce, když jej záchranáři sváželi do Karlova, kde už čekala sanitka a další zdravotníci.Mladíkovi vypovědělo srdce, když jej záchranáři sváželi do Karlova, kde už čekala sanitka a další zdravotníci.

V místě se nacházela skupinka lidí, pod masou sněhu z ní zůstal uvězněn ale jen přibližně devatenáctiletý snowboardista z Uničova.

Podle prvních informací se patrně jednalo o lavinu střední velikosti. Záchranná akce byla vzhledem ke klimatickým podmínkám velmi obtížná.

Zasypaného snowboardistu nejdřívě čtvrthodinu vyhrabávali kamarádi, ty lavina minula. Mladíka v bezvědomí se pak snažili vzkřísit.

„Na místo dorazila Horská záchranná služba s naším lékařem. Muže museli intubovat a resuscitovat. Když se objevila srdeční akce, začali ho svážet do Karlova,“ sdělil mluvčí Záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Záchrannou akci komplikovalo velmi špatné počasí.

„Jednalo se mimořádně náročný zásah, kdy byli v ohrožení i sami záchranáři. Terén byl nepřístupný, navíc pohyb nám stěžovala špatná viditelnost, hustě sněžilo a foukal vítr. Hrozilo uvolnění další masy sněhu. Část cesty jsme absolvovali na skútru, pak na lyžích a nakonec pěšky, kdy se záchranáři brodili po pás ve sněhu. Velmi náročný byl také transport dolů, při kterém byl pacient nepřetržitě resuscitován,“ popsal náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Vrtulník kvůli počasí nemohl letět

Transport po zemi byl jediným řešením, jak hocha z hor dostat. Původně byla sice připravená letecká záchranka z Olomouce i z Ostravy, ale kvůli špatné viditelnosti vrtulníky nakonec neodstartovaly.

„Byli jsme požádáni o leteckou záchrannou službu, ale kvůli počasí se nemohlo letět z Olomouce ani Ostravy,“ uvedl náměstek Krajské záchranné služby Olomouc Jan Weinberg.

Během svozu do Karlova, kde už čekala sanitka a další zdravotníci, srdce zraněnému opět vypovědělo. I přes další resuscitaci mladík zemřel, velmi pravděpodobně na následky udušení a podchlazení.

Laviny ve Velkém kotli

Ve Velkém Kotli naposledy lavina zasypala trojici lyžařů v prosinci v roce 2007. Tehdy se jeden z mladíků z Olomoucka těžce zranil.

Záchranářům lyžaři později tvrdili, že ztratili orientaci, ale pravděpodobnější verzí bylo, že do Velkého Kotle zamířili za adrenalinovou lyžovačkou.

Lokalita je totiž vyhledávána milovníky extrémních sportů. Na lavinové nebezpečí zde přitom upozorňují varovné cedule. Větší lavina se ve Velkém kotli uvolnila také loni v březnu, v té době se ale místě nikdo nenacházel.

V Jeseníkách je vyhlášen druhý, tedy mírný, stupeň lavinového nebezpečí.

„Vzhledem k očekávanému sněžení je ale velmi pravděpodobné že se stupeň zvýší,“ upozornil náčelník Horské služby. Kromě Velkého Kotle jsou lavinové katastry také v okolí Červené hora, Kamzičníku a oblasti Kralického Sněžníku.

Podobnou událost záchranáři v Jeseníkách dlouhá léta nepamatují. Naposledy smrtelný úraz pod deskovou lavinou utrpěla mladá dívka v roce 1987.

Hana Kubová, Michaela Michalcová

Zdroj: Olomoucký deník