Tak jsem si včera pořídil svůj první digitální foťáček :-)

na úvod

Sice mám svůj analogový (na film - pro ty mladší, co netuší co to analogový je), ale už mi to nestačilo. Digitální foťáky mají mnoho výhod, které analogové nemají. Na druhou stranu analogové mají své kouzla, např. že nefotíme všechno na potkání a více přemýšlíme, co vyfotit. Taky jsem raději pro papírové fotografie než pro fotky na CD ap. Prostě ať už je foťák jakýkoli (analogový nebo digitální), vždycky potěší a vznikají krásné výtvory (ono taky hodně záleží na fotografovi co fotí) . . .

Jeden z mnoha důvodů, proč sjem si pořídil digitální foťák, byl i ten, že mě už nebavilo pořád si od někoho půjčovat. Mělo to sice jednu velkou výhodu a to, že jsem se naučil ovládat spoustu druhů foťáků (kompaktní či digitální zrcadlovky) ale nebylo to ono . . . prostě nebyl MŮJ :-)

 výběr a pořízení

Nejdřív jsem sondoval jaké digiaparáty jsou na trhu. Brouzdal jsem na netu a zároveň jsem měl i nějaké tipy z akcí (foťáky s kterými jsem fotil).

Mé základní podmínky, aby foťák splňoval byli: obyčejný (kompakt), české menu, video, jednoduché ovládání, kvalitní snímky, ohnisková vzdálenost kolem 28 mm a cenová relace mezi 2500,- a 4000,-

V pondělí jsem pak v Šumperku prošel všechny obchody s elektronikou, foťáky a mobily (kromě supermarketů typu Kaufland, Hypernova, Lidl atd.)

Málem jsem si už pořídil foťáček v Digipointu, ale co náhoda nechtěla, v prodejně žádné foťáky zrovna neměli a měli je tam až druhý den. Mohl jsem si vybrat a objednat. Řekl jsem si, že počkám a jestli nic neobjevím, tak si nějaký objednám . . .

V úterý jsem prošel zbytek prodejen a měl jsem štěstí. V prodejně Emos na ulici Lužickosrbská měli solidní výběr. Prohlížel jsem si je až mi jeden padl do oka. Zjistil jsem veškeré informace o daném typu a pak jsme si ho koupil . . .

informace o cenách

 
Cena byla 2390,- a až doma jsem zjistil, že foťák byl v akci a byl slevněný (původní cena byla 3695,-)
 
K fotáku jsem si dokoupil i SD kartu s pamětí 4 GB. Interní paměť ve foťáku je 24 MB.
Karta stála 359,- (taktéž po slevě, původní cena 995,-).
 
A k tomu všemu jsme si ještě přikoupil brašnu za 199,- (ta už ve slevě nebyla :-)
 
Takže celková cena činila 2959,- (v ceně je zahrnutý i poplatek za recyklaci 11,-).
 
dodávané příslušenství
 
2x AA alkalická baterie
Krytka objektivu (automatická lamelová)
AV kabel
USB kabel
Šňůrka na ruku
CD-ROM:USB Driver, QuickTime, PhotoFun Studio Viewer, ArcSoft MediaImpression, ArcSoft Panorama Maker
Uživatelský manuál
 
technické informace
 
veškeré info o fotoaparátu naleznete na těchto odkazech: