Na horách poprvé sněžilo, napadlo až 10 centimetrů

Praha - Na horách napadl v noci první letošní sníh. Na Pradědu v Jeseníkách jen za posledních šest hodin devět centimetrů, na Lysé hoře v Beskydech dokonce deset.

Teplota vzduchu se tam nyní pohybuje kolem -1 °C a fouká čerstvý nárazovitý vítr o rychlosti 15 m/s, který bude slábnout až večer. Sněžit by na vrcholcích Jeseníků a Beskyd mělo dnes po celý den.

Včerejší celodenní déšť během večera a první poloviny noci v Čechách ustával, a naopak začal sílit na Vysočině, Moravě a ve Slezsku. V druhé polovině noci se déšť v horských oblastech Jeseníků a Beskyd změnil na sněžení.

http://img.aktualne.centrum.cz/108/29/1082972-snih-na-pustevnach.jpg   http://img.aktualne.centrum.cz/131/52/1315219-zima-ilustracni-foto.jpg

Sněžit bude i ve středu

Chladné počasí z kraje týdne by mělo vydržet i v následujících dnech. Dnes bude další teplotně podprůměrný den - odpolední teploty se budou zastavovat v intervalu 8 až 12 °C, v tisíci metrech na horách kolem 4 °C.

Zejména na Moravě a ve Slezsku bude foukat čerstvý vítr v nárazovité rychlosti 20 m/s a naši pocitovou teplotu tak bude snižovat až o 2 °C.

Včerejší průměrná denní teplota vzduchu v Praze-Libuši byla 9,1 °C, tedy o 6 °C nižší oproti dlouhodobému normálu.

Středeční a čtvrteční ranní teploty budou klesat k 5 až 0 °C v nížinách, v horských oblastech se budou pohybovat kolem -3 °C. Denní teploty budou zůstávat v intervalu 9 až 14 °C. Na vrcholcích hor bude sněžit ještě v noci na středu a během středy.

zdroj: Aktuálně.cz

 další informace:  

Novinky.cz

 Lidovky.cz 

iDnes.cz