Krakov/Vatikán - Poláci chtějí uložit srdce papeže Jana Pavla II. v Krakově.

Informoval o tom římský deník La Repubblica s odvoláním na bývalého sekretáře Polské biskupské konference Tadeusze Pieroneka. Poláci by rádi uložili srdce Jana Pavla II. v katedrále hradu Wawel, bývalém sídle polských králů.

Srdce z papežova těla by se pravděpodobně stalo relikvií poté, co by byl Jan Pavel II. blahořečen, nebo ještě později, až bude prohlášen za svatého. Jeho ostatky poté nejspíše budou vyjmuty z hrobky a rozděleny.

Záměr umístit relikvie do Polska podpořil i papežův osobní tajemník Stanislaw Dziwisz. "Je logické, že by město Krakov, kde Jan Pavel II. sloužil jako kardinál, mělo uchovávat jeho relikvie. Mohly by to být i části jeho těla," prohlásil mluvčí kardinála Dziwisze.

Specialista na dění ve Vatikánu Marco Politi řekl britskému deníku The Times, že o tom, jaké relikvie kam poputují, nakonec rozhodne papež Benedikt XVI.

Ve Vatikánu nyní probíhají debaty, zda vyjmout tělo Jana Pavla II. z hrobky pod vatikánskou svatopetrskou bazilikou a vystavit jeho ostatky s obličejem z vosku přímo v katedrále. Jan Pavel II. zemřel před třemi lety, jeho tělo je nabalzamováno.

Předpokládá se, že letos by měl být Jan Pavel II. blahořečen. Blahořečení je v římskokatolické církvi posledním krokem před prohlášením za svatého. U Jana Pavla II. probíhá složitý proces blahořečení nejrychleji v historii. Dříve se respektovala pětiletá lhůta od úmrtí kandidáta.

Spekulovalo se i o možnosti, že by Jan Pavel II. byl prohlášen za svatého už letos na podzim, kdy uplyne 30 let od chvíle, kdy se stal Karol Wojtyla jako první Polák papežem.

Papež a holubice
 
Vatikán 30. ledna - Papež Jan Pavel II. hledí na holubici, která prolétá kolem jeho apartmánu ve Vatikánu.