Náhodou jsem objevil velice zajímavé stránky, které mě zaujali. Jde o tzv. "živý přehled zemětřesení". Na stránkách najdete vše o zemětřesení (stupnice, on-line měření, grafy, mapy, info o ČR, fotky, světové monitorovací stanice a další).

Na stránkách jsou i aktuální zprávy ohledně otřesů a zemětřesení (vpravo v tabulce).

www.zemetreseni.okamzite.eu

http://www.zemetreseni.okamzite.eu/images/Header.jpg

 

 

 

 

 

POJEM ZEMĚTŘESENÍ

Pojem Zemětřesení je noční můrou pro celé lidstvo, žádné místo na světě není ochráněno proti pohybům zemské kůry, zemská kůra se skládá ze zemských desek. Čas od času dochází k uvolňování napětí mezi deskami a ke vzniku zemětřesení, většinou kolem zlomů. Nejčastěji dochází k zemětřesení v následujících oblastech: západní pobřeží Ameriky, východní Asie, na ostrovech mezi Asií a Austrálií, Kavkaz, Turecko, írán a celé Středomoří. Zemětřesení zkoumá vědní obor geofyzika a konkrétně seismologie, tyto vědy napomáhají k rozboru a včasné předpovědi blížícího se zemětřesení. Pro monitorování seismické aktivity jsou po celém světě rozmístěny seismologické stanice, které poskytují aktuální informace o seismické aktivitě v dané oblasti. Pro porovnávání velikosti intenzity zemětřesení existují stupnice, nejznámější je Richterova stupnice.

V české republice se můžeme setkat většinou se dvěma druhy zemětřesení, zemětřesení způsobené aktivní tektonickou oblastí nebo důlní činností. Zemětřesení v České republice hlídá několik monitorovacích stanic (viz. stanice výše). V posledních letech, konkrétně ke konci roku 2008 jsme se mohli potkat se zemětřesením v oblasti Chebska, otřesy zaznamenala monitorovací stanice Nový Kostel.

 

Následky zemětřesení

Následky zemětřesení

 

Seismický monitor IRIS