http://media.novinky.cz/723/187231-top_foto1-8yvmx.jpg

neděle 17. ledna 2010, 15:24

Poměrně silné zemětřesení o intenzitě 6,3 stupně bylo v neděli ráno místního času naměřeno v Atlantickém oceánu u břehů Argentiny. Žádné oběti či škody hlášeny nebyly, přílivová vlna tsunami prý nehrozí. Sdělil to Americký ústav pro geologický průzkum (USGS) a Tichomořské středisko varování před cunami (PTWC).

Ohnisko otřesů bylo v hloubce 21 kilometrů v Drakeově průlivu, a to ve vzdálenosti zhruba 352 kilometrů jihozápadně od města Ushuaia v řídce osídlené nejjižnější argentinské oblasti.

Intenzita zemětřesení byla podle agentury AFP vypočtena pomocí stupnice, která posuzuje, jakou energii otřesy vydávají. Jedná se o otevřenou stupnici, podle které je zemětřesení považováno za silné od stupně šest.

Ničivé zemětřesení postihlo v úterý karibský stát Haiti, počet obětí zatím místní vláda odhaduje až na 200 000. Do země proudí humanitární pomoc z celého světa, kvůli zdevastované infrastruktuře jsou však problémy s její distribucí. Další otřesy navíc Haiťané zaznamenali v sobotu. [celá zpráva]

Poměrně silné zemětřesení zasáhlo ve čtvrtek také pobřeží Venezuely, nezpůsobilo však výraznější škody ani oběti na životech. [celá zpráva]


zdroj: Novinky.cz