Benedikt XVI. pozdravil věřící na generální audienci také česky 

Vatikán

I na Popeleční středu se ve vatikánské aule Pavla VI. konala generální audience Benedikta XVI., který se ve své katechezi zaměřil na význam postní doby.

Katecheze Benedikta XVI. je ZDE

 

Mezi tradičními pozdravy tentokrát nechyběla ani čeština:

Srdečně zdravím farníky z Losin a Rapotína.
Přijetím posvátného popelce dnes zahajujeme postní dobu, drahocenný čas modlitby a pokání, který nás vede k obrácení. Využijte tohoto období milosti!
Rád vám všem žehnám. Chvála Kristu!

Zdroj: Rádio Vaticana 

 

Papež pozdravil poutníky z Losin a Rapotína

Z Vatikánu, Irena Sargánková, 7. 2. 2008, 14:50

Benedikt XVI. včera (6.2.2008) na závěr generální audience pozdravil skupinu českých poutníků: "Srdečně zdravím farníky z Losin a Rapotína. Přijetím posvátného popelce dnes zahajujeme postní dobu, drahocenný čas modlitby a pokání, který nás vede k obrácení. Využijte tohoto období milosti! Rád vám všem žehnám. Chvála Kristu!"

Vatikán: Během své promluvy papež vyzval věřící, aby prožívali postní dobu, která začíná Popeleční středou, jako "velkou duchovní obnovu", aby se stali opravdovými křesťany. Tento návrh předložil papež účastníkům generální audience, která se konala v Aule Pavla VI.

"Kvůli povinnostem, starostem a obavám podléháme návykům, které mohou vést k tomu, že zapomeneme na mimořádné dobrodružství, do kterého nás Ježíš zapojil. Proto potřebujeme každý den obnovovat svou evangelní cestu života tím, že se vnitřně zastavíme a duchovně posílíme," řekl Benedikt XVI.

Vysvětlil dále, že "starobylým obřadem udělování popelce nás církev uvádí do Postní doby jako do velké duchovní obnovy, která trvá čtyřicet dní". Připomněl, že v prvotní církvi byla postní doba vyhrazeným časem pro přípravu katechumenů k přijetí svátostí křtu a eucharistie, které byly udíleny o velikonoční vigilii. "Postní doba byla považována za období, ve kterém bylo možné stát se křesťanem, protože k tomu nedocházelo v jediném okamžiku, ale vyžadovalo dlouhou cestu obrácení a obnovy," dodal papež.

"Postní doba měla a dosud má rysy přípravy na křest v tom smyslu, že pomáhá uchovávat vědomí v bdělosti, protože 'být křesťanem' vždy znamená 'nově se stávat křesťanem'. Nikdy to není uzavřená minulost, kterou máme za sebou, ale cesta, která vyžaduje stále novou přípravu," vysvětlil papež.

Také zdůraznil, že "jsme omezení tvorové, hříšníci, kteří potřebují pokání a obrácení" a dodal, že "je důležité této výzvě v naší době naslouchat a přijmout ji". Obrátit se podle papeže znamená "nechat se získat pro Ježíše a s ním se 'vrátit' k Otci". Položil otázku: "Vede život, který je zcela zaměřen na dosažení úspěchu, touhu po uznání a vyhledávání pohodlí do té míry, že se z něj vytratí Bůh, opravdu ke štěstí?" Ve skutečnosti je jedinou radostí, která naplňuje lidské srdce, radost pocházející od Boha. Ani každodenní starosti, ani obtíže života nedokážou uhasit radost, která vzniká díky přátelství s Bohem.

Papež na závěr zveřejnil poselství k postní době, které letos napsal a věnoval ho almužně. "Víme bohužel, jak hluboce moderní společnost proniká vztah k materiálnímu bohatství," řekl papež a dodal: "Jako Kristovi učedníci jsme povoláni k tomu, abychom si nedělali z pozemských statků modlu, ale využívali je jako prostředek k životu a pomáhali jiným, kteří jsou v nouzi." Když hovořil na závěr o darování almužny, řekl, že "nás církev vychovává k tomu, abychom byli vstřícní k potřebám bližního".

Irena Sargánková