Z Procházkovy sbírky příběhů z třicátých a čtyřicátých let 20. století a krátkých populárně-naučných pojednání vyplývá, jakými složitými životními peripetiemi museli projít mnozí obyvatelé někdejšího rakouského Slezska a severní Moravy.

 

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kniha ve své první části předkládá čtenáři příběhy z let 1934 – 1945. Už názvy jednotlivých příběhů – Frývaldovsko1938: Horké září, Boje v Zigharticích, Smrt oblíbeného finance, Září 1938: Vzbouřený Cukmantl a další, vypovídají o nosném tématu tohoto období.
Ve druhé části najdete příběhy po roce 1945. Jen namátkou – Mikulovice v letech 1945–1946, Alfred Latzel: Svědectví o zničení našeho hospodářství, Karel Schneider: O vraždách a týrání, Poslední akce pašeráka Weicigrocha. Že jde o téma dokumentující první roky po osvobození spojené s odsuny původního obyvatelstva, není třeba zdůrazňovat.
Ve třetí části knihy, neobsáhlé, ale velmi důležité se dozvíte, ze kterých pramenů autor čerpal. Dokazuje to svědomitý přístup k problematice a podporuje serióznost vydané publikace, která se může zařadit mezi hodnověrné prameny pro historiky budoucí. Na odborné spolupráci se podílel Tomáš Knopp, což posiluje spolehlivost údajů obsažených v knize.

Zdroj: KPZH